Les piscines d'equipaments privats podran reomplir-se si s'obren al públic
La mesura afecta càmpings, hotels i centres esportius declarats refugis climàtics i rarament piscines de comunitats veïnals
Imatge de la piscina municipal del Parc Central / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 16/abril per Acn / Biel Ibáñez
Les piscines privades de Sant Cugat que siguin incloses dins el cens de refugis climàtics podran reomplir-se, però hauran d'estar obertes al públic general. Així ho ha anunciat el Govern aquest dimarts que ha aprovat un decret llei de mesures urgents per la sequera, que incorpora noves eines acordades amb el món local i els agents econòmics. El Pla Especial de Sequera (PES) inclou algunes modificacions importants, com l'establiment d'un cens de refugis climàtics on els ajuntaments podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania; es fixen llindars de consum als establiments turístics per a cada hoste equivalents al consum dels ciutadans de Catalunya (200 litres per persona i dia). El topall de consum per persona i dia és, en el cas de Sant Cugat, de 206 litres.
Obertura de piscines públiques i privades com a refugis climàtics
Una piscina podrà ser declarada refugi climàtic per l'Ajuntament si aquest equipament es considera imprescindible per garantir un espai per reduir l'efecte de les altes temperatures. Les piscines que actuïn com a refugi climàtic podran ser les públiques, però també podran ser les de titularitat privada que tinguin un acord amb l'Ajuntament per ser d'ús públic obert a la ciutadania en les mateixes condicions que les piscines públiques. Totes hauran de constar en un cens que elaborarà el mateix consistori.La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha assegurat que les piscines que actuaran com a refugis seran totes les públiques i que les privades seran, majoritàriament, les d'establiments turístics com càmpings i hotels; i d'equipaments comunitaris privats, com centres esportius. També ha dit que gairebé en cap cas una piscina d'una finca privada podrà ser considerada com a refugi climàtic: "Quan es diu que les piscines de titularitat privada seran considerades refugis climàtics, si l'Ajuntament arriba a un acord amb els propietaris, estem parlant de piscines comunitàries d'establiments hotelers o de centres esportius privats. No estem parlant de piscines que pugui tenir una família a casa seva d'ús particular", ha aclarit Plaja, segons 324.
Aquestes piscines podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua, sempre que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals que compensin l'aigua que s'utilitzi.
Llindar màxim de consum d'aigua d'allotjaments turístics
La regulació només se centra dins del consum domèstic d'aigua, que està inclòs en els 200 litres (consum domèstic + usos que es fa dins d'un municipi) per habitant i dia que ara està fixat.El consum domèstic màxim per plaça en establiments d'allotjament turístic són equivalents al consum dels ciutadans de Catalunya: 115 litres/plaça en excepcionalitat; 100 litres per plaça en emergència o emergència I i 90 litres en la fase d'emergència II. En els municipis on se superin les dotacions màximes establertes en el Pla especial de sequera durant tres mesos consecutius, les limitacions de consum segons els llindars esmentats tindran caràcter obligatori per als establiments d'allotjament turístic que hi estiguin situats.