L'horari d'estiu arriba la matinada d'aquest dissabte a diumenge

A les 2h passaran a ser les 3 h


  • Comparteix:

A les 2 h seran les 3 h / Foto: ACN

A les 2 h seran les 3 h / Foto: ACN

La matinada del dissabte 30 de març al diumenge 31 de març s'avança una hora els rellotges. Concretament a les 2 h, passaran a ser les 3 h. Amb això, s'entra a l'horari d'estiu i es guanya una hora de llum natural a les tardes, quan es farà de nit passades les 19 h.

La mesura es remunta al 1974 arran de l'encariment del petroli i la necessitat de reduir el consum d'energia per beneficiar-se de més estona de sol als matins i no haver de recórrer a la llum artificial. No obstant això, hi ha estudis que asseguren que l'estalvi és de només sis euros a l'any. Precisament, aquesta setmana la Time Use Initiative ha afirmat que s'entrarà en el fus horari "equivocat" i ha reclamat als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny.

Aquests experts reclamen que a partir del 2026 es posi fi a l'horari d'estiu. En un manifest, l'entitat sense ànim de lucre que advoca per un debat públic sobre la gestió del temps, alerta que els horaris desalineats que fan que els horaris comencin abans que el cicle natural dia-nit, com passa amb l'horari d'estiu, augmenten la privació de son i causen efectes negatius a la salut, l'economia i seguretat humanes. "La UE té el poder de canviar això", afegeix.

El 12 de setembre del 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per eliminar els canvis d'horari i al cap d'uns mesos la va traslladar al Consell Europeu i al Parlament Europeu, però en els darrers anys no s'ha avançat més en aquest debat al voltant d'aquesta mesura ni s'ha consensuat en quin dels dos horaris caldria romandre de forma permanent, si en el d'estiu o el d'hivern. De moment, tampoc s'ha adoptat cap termini encara per prendre una decisió i, per tant, el sistema actual segueix vigent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.