El govern espanyol opta per un model homogeni d'índex de preus del lloguer que entrarà en vigor el 13 de març

El preu mitjà del lloguer a Sant Cugat a finals de 2023 era de 1.361,39 euros

Un bloc de pisos de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 27/febrer per Acn / Redacció

El govern espanyol ha confirmat aquest dimarts que aplicarà un model homogeni en l'índex de preus pel lloguer a tot l'Estat que permetrà regular els preus dels lloguers. A Catalunya afectarà als 140 municipis considerats 'tensats' per la Generalitat i podrà aplicar-se a partir del 13 de març, quan el barem es publiqui al BOE. Un d'aquests municipis és Sant Cugat, on el preu mitjà del lloguer en acabar el 2023, segons l'Incasòl, era de 1.361,39 euros. El nou índex tindrà en compte les rendes, els preus del lloguer per districtes censals i les característiques del pis, entre altres.

"El sistema estatal de referència de preus del lloguer és una mesura més del paquet que ha de servir d'element corrector davant de la situació que es viu a l'àmbit de l'habitatge", ha manifestat en roda de premsa el secretari d'Estat, David Lucas. El model, que s'ha publicat aquest dimarts a la web del ministeri d'Habitatge, té en compte diferents variables i proporciona un rang de preus màxim i mínim. El sistema de càlcul, de base tributària, s'actualitzarà anualment segons l'IRPF.

Al nou model també s'especifica que els nous contractes no podran superar el preu del darrer si ha estat vigent en els últims cinc anys, un cop aplicat l'IPC. A més, en els pisos de grans tenidors (persones físiques o jurídiques amb cinc immobles o més en propietat en zones urbanes), el lloguer no podrà ser superior a l'índex de referència del preu. La regulació, que afectarà els contractes nous i prorrogats que se signin a partir del 13 de març, no tindrà efectes retroactius. L'obra nova queda al marge d'aquesta regulació.

En paraules del secretari d'Estat, el nou sistema de preus servirà per a dos objectius: a les zones tensades serà obligatòria aplicació als contractes i a la resta del territori servirà de "referència" pels propietaris. "Aquesta proposta, amb solvència, rigor i exigència, possibilita el control dels preus del lloguer a les zones tensades i que puguin abaixar els preus", ha indicat Lucas.

Crítiques a la proposta del govern

Des de la Generalitat argumenten que el mercat de l'habitatge és diferent a cada territori, de manera que les mesures que s'hi apliquen també ho poden ser. A més, lamenten que el sistema espanyol incorpori un "rang" de preus màxims i mínims, donant marge així als propietaris a posar el preu més car. La proposta catalana, en canvi, oferia únicament un preu a les zones tensades.

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha acusat aquest dimarts el PSOE de "cedir a les pressions de la patronal immobiliària per endarrerir" la regulació dels lloguers, i ha recomanat a la ciutadania que no signi cap pujada ni cap contracte nou per ara, perquè en pocs dies estarà prohibit apujar el lloguer.

Pel que fa a l'índex, ha remarcat que deixa "molt marge per a la negociació" entre llogaters i arrendadors, i ha reivindicat la importància d'assessorar-se amb el Sindicat de Llogateres. "Tothom que hagi de signar un contracte que no ho faci sol, que ho faci acompanyat", ha suggerit Aragonès, que ha subratllat que aquesta regulació només es portarà a la pràctica "si la gent es planta i es nega a signar pujades".