El teixit esportiu de Sant Cugat reacciona a les mesures contra la sequera
SantCugatCreix, la Coordinadora d'Entitats Esportives i el Golf Sant Cugat opinen sobre les restriccions
La gespa del camp de golf, seca / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 5/febrer per Pau Vázquez / Sergio Morales
La situació de sequera que viu el país ha activat l'emergència i, aviat, l'Ajuntament activarà mesures en aquest sentit. Els equipaments esportius s'hi veuran especialment afectats amb el tancament de dutxes, que fins la segona fase no afectaria els espais on es disputin competicions federades. Pel que fa a la gespa dels camps de futbol, hoquei, rugbi i golf, es podran seguir regant, però amb aigua regenerada o freàtica. Cugat Mèdia recull aquí com han rebut aquestes contencions les associacions que agrupen el gruix de l'esport a Sant Cugat: la Coordinadora d'Entitats Esportives i Sant Cugat Creix; així com el Golf Sant Cugat.
SantCugatCreix defensa la necessitat de seguir regant els camps de gespa
Una de les associacions que aglutina més clubs afectats per les mesures de l'emergència per sequera és SantCugatCreix. L'entitat, que aglutina sis clubs del municipi i més de 4.200 esportites, aposta per utilitzar l'aigua regenerada per regar els camps i tancar les dutxes en el cas que s'arribi a la fase 2 de l'emergència. L'associació posa el focus principalment en dues instal·lacions: les del Junior, amb els camps d'hoquei herba i de futbol; i els del Rugby Sant Cugat.En aquest sentit, el membre de l'àrea de Coneixement de SantCugatCreix Xavi Cortés ha defensat l'opció de regar els terrenys de joc "per evitar lesions". "Tot i que les gespes de les instal·lacions són artificials, necessiten un mínim de reg per al seu manteniment i per prevenir les lesions dels esportistes", ha dit Cortés. En aquest sentit, els clubs que formen Sant Cugat Creixen prefereixen assumir "el sacrifici" de no poder fer servir les dutxes. Una situació, ha recordat Cortés, que ja van viure durant la pandèmia de la Covid-19.
La Coordinadora, crítica amb el tancament de dutxes
Per la seva banda, la Coordinadora d'Entitats Esportives, integrada per 11 clubs, s'ha mostrat crítica amb la mesura de tancar les dutxes: "No està ben plantejada", ha dit l'entitat en un comunicat. "El fet de dutxar-se a casa comporta una situació més tranquil·la, relaxada i còmoda fent que es pugui malgastar més aigua que dutxar-se a les instal·lacions públiques on hi ha dutxes intel·ligents que ajuden a estalviar i optimitzar el consum de l'aigua", reflexiona la Coordinadora. També apunta que els vestidors són espais "essencials" per a la interacció entre els esportistes i que, sense les dutxes, es pot perdre aquest component.Amb tot plegat, l'associació proposa que els entrenadors i responsables dels esportistes controlin el consum d'aigua, marcant els temps per evitar el malbaratament.
El Golf Sant Cugat, un gran consumidor
Un dels grans consumidors més coneguts al municipi és el Golf Sant Cugat. Per norma general, els camps de golf haurien d'utilitzar un sistema de reg amb aigua regenerada, però l'entitat santcugatenca té una concessió temporal d'aigües subterrànies que li permet accedir a cinc pous i una mina per poder extreure 90.000 metres cúbics per regar les 34 hectàrees que conformen el camp de golf. Des d'abans de l'estiu passat, però, el club ha reduït al voltant d'un 85% el consum d'aigua per la situació de sequera.Per encarar els mesos de més calor, el Golf Sant Cugat està emmagatzemant el màxim d'aigua freàtica possible per poder regar els greens, que representen entre un 5 i un 8% dels terrenys. "Són la part més sensible, perquè si es cremen són una pèrdua econòmica enorme i la necessitem salvar", explica el president del club, Josep Torres. La resta del camp no es regarà, els aspersors estan desactivats i els greens es reguen amb mànega per controlar millor quanta aigua s'utilitza. El club també ha canviat les configuracions del camp, el tipus de gespa i altres aspectes per requerir "el mínim d'aigua possible en els mesos de calor".
Com a la resta de clubs, a partir de la fase 2 de l'emergència els socis del Golf Sant Cugat no podran fer servir les dutxes. "L'aigua de la piscina també s'evaporarà i no es recuperarà, però això són petites coses pel que significa l'aigua per a tothom", remarca Torres, que assegura que a escala de club s'han readaptat per evitar malgastar aigua i fer servir-la de manera més eficient.
DECLARACIONS
Xavi Cortés
Malgrat que totes les gespes són artificials, necessiten un reg pel seu manteniment i també per evitar lesions dels jugadors.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Josep Torres
El que fem és emmagatzemar tota l'aigua freàtica que poguem per poder cuidar els greens, que són un 5-8% dels terrenys.
Your browser doesn’t support HTML5 audio