Gimnasos i clubs esportius encaren les restriccions per sequera amb cautela

Les fases de l'emergència marcaran les mesures que hauran d'aplicar, que se centren en l'ús de les dutxes i el reg

La piscina del Club Natació Sant Cugat / Foto: CN Sant Cugat

Societat

Publicat el 17/gener per Pau Vázquez

Els gimnasos i clubs esportius de Sant Cugat es mostren 'tranquils' amb les modificacions del Pla Especial de Sequera aprovades pel govern aquest dimarts, que preveuen restriccions en funció del nivell d'emergència en què es trobi el sistema Ter-Llobregat. De moment, amb la primera fase de l'emergència, les piscines es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d'aigua de la resta d'instal·lacions i es podran utilitzar les dutxes. En aquest sentit, els clubs i gimnasos de la ciutat fan una crida a 'treballar plegats' per evitar que la sequera s'agreugi i s'entri en les fases més restrictives de l'emergència.

Tot i que l'emergència per sequera encara no ha entrat en vigor perquè les reserves de les conques internes no han baixat del 16%, els usuaris de les instal·lacions esportives com clubs i gimnasos mostren neguit per com afectaran les restriccions. Ho explica el gerent del gimnàs Be Fit, Carles Janer, que reconeix que la "incertesa" sura entre els socis de l'espai. Aquest gimnàs, però, només es veurà afectat si s'arriba a la fase 3 de l'emergència, que marca que les dutxes s'hauran de tancar. "Estem a favor d'ajudar a pal·liar els efectes de la sequera. Potser a l'inici al soci no li agradarà, però si no hi ha dutxes, no n'hi ha", remarca Janer.

Les restriccions del pla de sequera marquen que, en la fase 1, l'aigua que es gasti en el reg s'haurà de compensar amb altres mesures d'estalvi dins les instal·lacions. Una pràctica que ja duu a terme el Club Tennis Natació Sant Cugat. El seu gerent, Toni Serra, reclama que les restriccions no se centrin només en els centres esportius. "Les restriccions no poden ser només en determinats sectors, han de ser globals. No és real que el problema amb l'aigua sigui per les dutxes dels centres esportius", diu Serra.

Més enllà dels gimnasos i centres esportius, qui també es veurà afectat per la fase d'emergència seran els clubs que utilitzen instal·lacions municipals. És el cas del Sant Cugat FC, que entrena i juga al camp de gespa de la ZEM Jaume Tubau, i encara no ha rebut cap instrucció municipal ni de Teampartners, la gestora de les instal·lacions. La fase 2 de l'emergència indica que les dutxes s'hauran de tancar si es vol regar. Una mesura que el president del club vermell-i-negre, Llorenç Santasusagna, no comparteix. "Si arribem a la fase 2, nosaltres triaríem mantenir les dutxes. L'esportista, si no es dutxa al club, ho farà a casa", explica Santasusagna, que creu que estalviaria més aigua no regar que tancar les dutxes de les instal·lacions.

Tots ells coincideixen en la necessitat de no arribar a la fase 3 de l'emergència. Aquesta fase, la més restrictiva, preveu el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa, així com omplir o reomplir les piscines d'aquestes instal·lacions.

Afectacions a hotels i balnearis

Les piscines privades, d'hotels i balnearis no es podran reomplir quan entri en vigor l'emergència al sistema Ter-Llobregat. A Sant Cugat, hi ha tres hotels amb piscina que es veuran afectats. Cugat Mèdia ha intentat posar-se en contacte amb aquests establiments, però no han fet declaracions.










DECLARACIONS

Toni Serra

Durant la pandèmia ja va passar que les restriccions es van concentrar en els centres esportius.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Llorenç Santasusagna

Nosaltres creiem que és millor mantenir les dutxes. Es gastarà menys aigua si els esportistes es dutxen a les instal·lacions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio