Setembre marca el consum d'aigua més alt a Sant Cugat des de l'aplicació de les restriccions
La ciutat va consumir 236 litres i està fregant el topall de 240 litres que obre la porta a eventuals sancions
Sant Cugat registra una tendència alcista / Foto: Pexels (CC-BY 2.0)
SocietatPublicat el 20/oct/23 per Sílvia González
Sant Cugat registra al setembre la dada més alta de consum d'aigua des que van entrar en vigor les restriccions amb motiu de la sequera. Les dades del Portal de la Sequera indiquen que es van consumir 236 litres per habitant i dia, situant-nos a només quatre litres del topall de 240 que té Sant Cugat. Sobrepassar aquest llindar a l'octubre obriria la porta a què l'Ajuntament rebi un requeriment, en forma d'avís, de la Generalitat. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) avisa que si el país no fa els deures, Catalunya entrarà en emergència al desembre.
Després del descens habitual de l'agost, quan es van marcar 212 litres, l'inici de curs postvacacional ha constatat un augment de consum de 24 litres més per habitant i dia. Les dades del Portal de la sequera, assenyalen que els 236 litres registrats constitueixen el consum més elevat del municipi des que al novembre es va anunciar l'alerta, amb 213 litres.
El consum d'aigua al setembre, en etapa d'excepcionalitat, està lleugerament per sota de la dada del mateix mes el 2022 amb 239 litres, tres litres més que aquest any. Sant Cugat afronta a l'octubre un moment decisiu per no superar el límit dels 240 litres i formar part de la llista de municipis amb requeriments de la Generalitat per excés de consum.
Davant això, la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha afirmat a Cugat Mèdia que no s'ha d'abaixar la guàrdia i ha posat de relleu que novament Sant Cugat no ha superat el topall de 240 litres exigit per l'ACA. Paraira també ha explicat que l'Ajuntament és conscient que el setembre "seria complicat" ja que és "el quart mes de major consum d'aigua al municipi en fer calor encara i pel retorn de l'activitat empresarial i industrial i l'escolar".
Primers avisos a ajuntaments
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha fet notificacions per excés de consum d'aigua a 170 municipis i 41 indústries. Aquestes notificacions inclouen un avís sobre la possibilitat d'incoar un expedient de sanció i s'han enviat després de l'estiu, un cop finalitzada la moratòria del Parlament sobre aquestes penalitzacions.En aquests requeriments, l'ACA demana explicacions als responsables i els insten a reduir el consum. Si no s'hi posa solució de forma immediata, se’ls obre un expedient sancionador. Tot i que les quantitats econòmiques de les penalitzacions lleus són baixes, les greus i molt greus són molt més significatives fins assolir els 200.000 euros.
Per què el límit de consum s'amplia fins als 240 litres?
Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). Així, Sant Cugat pot tenir una dotació addicional d'aigua en excepcionalitat de 10 litres fins arribar als 240. En cas d'aplicar-se la fase d'emergència, amb un consum màxim de 200 litres per habitant i dia, l'ampliació de la dotació d'aigua seria de sis litres amb un topall de consum de 206.Les reserves d'aigua cauen
Aquest mes d'octubre, els embassaments estan al 20% de la seva capacitat, dos punts percentuals menys que al setembre i quatre menys que a l'agost. Amb aquesta tendència a la baixa és quan l'ACA pronostica que Catalunya pot entrar en emergència al desembre.La declaració d'emergència arribarà quan les reserves baixin del 16% de capacitat. Llavors s'aplicarien restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. L'emergència fixa una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.