El tomàquet mandó; escàs, de casa i molt gustós
La Festa del Tomàquet Mandó continua acostant aquesta varietat
Imatge de la festa / Foto: Ajuntament
SocietatPublicat el 4/set/23 per Anna González
El tomàquet mandó busca el seu espai al mercat. Es tracta d'una varietat de proximitat, que tot i que escassa, és molt gustosa i versàtil en la gastronomia. I això és el que reivindica la Festa del Tomàquet Mandó, que aquest dissabte ha celebrat la segona edició; avançada enguany, però amb una bona resposta en l'assistència que valida la continuïtat d'aquesta iniciativa de l'Associació Collserola Pagesa.
L'objectiu és continuar donant a conèixer aquesta variant de tomàquet que s'ha conservat des de fa generacions a la masia de Can Mandó, dins del parc natural de Collserola. Es tracta d'una varietat recuperada a partir de la iniciativa dels agricultors locals que es caracteritza per ser un fruit gran, ple, saborós, de forma esferèica-aplanada i de pell fina de color vermell ataronjat. Des de fa dos anys, s'ha creat una xarxa de comercialització conjunta entre els membres de l'Associació Collserola Pagesa per reivindicar aquest producte.
Enguany, com ha explicat a Cugat Mèdia el membre de Collserola Pagesa i responsable de producció de Can Calopa, Iñigo Haughey; la trobada s'ha avançat un cap de setmana, ja que les condicions climatològiques també han avançat la seva maduració. I és que la sequera i la calor forta, ha concretat Haughey, afecten la seva producció. Tot i així, els impulsors volen que el tomàquet mandó s'acabi reconeixent entre els consumidors.
DECLARACIONS
Iñigo Haughey
Aquestes onades de calor fan que perdem una part de la flor i que es perdi fruit. Fa que els cicles de producció s'avancin.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Iñigo Haughey
Un tomàquet molt gustós, molt ple, molt gustós i de peces molt grans. Així sí, poc productiu, treus pocs per planta.
Your browser doesn’t support HTML5 audio