El 98,3% de les persones residents a Sant Cugat entén el català. És el percentatge més alt en municipis de més de 50.000 habitants, segons dades de l'Idescat d'un estudi sobre la llengua fet el 2021. Només l'1,7% de la població santcugatenca assegura no entendre gens el català. Això sí, la ciutat baixa fins al quart lloc quan es tracta de parlar o escriure en català, superada per Vilanova i la Geltrú, Girona i Manresa.
En concret, a Sant Cugat el 91% de la població sap parlar en català, per sota del 92,7% de Vilanova i la Geltrú, el 92,4% de Girona i el 92,2% de Manresa. Pel que fa a escriure'l, el percentatge és del 84,1% a Sant Cugat, mentre que a Girona és del 88%, a Manresa del 86,5% i a Vilanova i la Geltrú del 86,4%. En canvi, Sant Cugat encapçala el rànquing de municipis grans pel que fa al coneixement de la llengua catalana (98,3%) i el de saber llegir-la (93,5%).
En l'àmbit general, el 95,9% de la població de Catalunya entén el català, tot i que d'aquest, un 9,2% ho fa amb dificultat. En aquest sentit, el 89,6% el sap parlar, el 90,6% el sap llegir i el 82,2% el sap escriure. Així mateix, el 29,2% de la població té el català com a llengua inicial i l'11,8% compartida amb el castellà.
Pel que fa als usos de la llengua catalana a Sant Cugat, en l'àmbit familiar el 74,4% l'utilitza (el 39,8% ho fa sempre) el percentatge més baix dels tres pels quals s'ha preguntat. Amb les amistats, un 84% utilitza el català (el 26% sempre) i a la feina o l'escola ho fa el 83% (el 24,6% sempre). El percentatge dels que no parla mai en català és del 25,6% amb la família, del 16,1% amb els amics i del 24,6% a la feina o l'escola. En els tres àmbits, el castellà té més presència que el català i, on més diferència hi ha és amb les amistats: només el 4% afirma que no hi parla mai en castellà.
En general, a Catalunya, els percentatges són similars, tot i que l'ús del català a l'escola o la feina és molt més elevat a Sant Cugat que a la mitjana de Catalunya, que és del 79,1%. Les dues ciutats amb una diferència més elevada entre les persones que mai no utilitzen el català en l'àmbit laboral o educatiu són, precisament, Sant Cugat (16,9%) i Santa Coloma de Gramenet (39,3%). El percentatge de català en l'àmbit familiar torna a ser el més baix, amb un 67,7% de la població fent servir el català (el 33,9% sempre), mentre que amb els amics ho fa el 77,6% (el 26,2% sempre). El castellà és, però, la llengua més utilitzada amb la família entre els residents a Catalunya, ja que l'utilitza el 81,1% de la població i gairebé la meitat, sempre. En el cas del castellà, el percentatge de població que el parla amb els amics és del 92,5%, però la proporció dels que ho fan sempre és més baixa (43%).
Metodologia
L'Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges (CEPH) s'elabora a partir de l'enquesta per mostreig que porta a terme l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El principal objectiu de l'enquesta és obtenir informació de variables sobre les quals no hi ha informació a partir dels registres administratius (com ara característiques de les persones, les llars o dels habitatges) i d'aquesta manera donar continuïtat a les sèries censals existents. L'àmbit de població correspon a les persones que viuen en habitatges principals a tot l'Estat espanyol; per tant, les que viuen en institucions o establiments col·lectius no hi estan incloses. La recollida de dades, a través d'enquestes fetes tant per internet com per telèfon, per correu postal i personalment a domicili, es va fer entre febrer i juliol del 2021 i la periodicitat prevista és quinquennal. Per a Catalunya, la mostra teòrica era de 36.357 habitatges i la mostra efectiva va ser de 19.934 habitatges, en els quals es van obtenir qüestionaris per a 49.120 persones (el 0,63% de la població) i qüestionaris per a 41.543 persones de 16 anys o més.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.