Sant Cugat, escenari d'una nova prova pilot per prevenir el risc d'incendi
El pla de la Diputació de Barcelona es vol modernitzar amb la implicació de diversos territoris d'alta concentració d'incendis
La prova pilot mobilitzarà cada unitat de les ADF de cada municipi, sota la coordinació de les respectives federacions / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 25/jun/23 per Miquel Blázquez / Acn
Sant Cugat serà un dels escenaris que adoptarà un nou pla contra els incendis forestals ideat per fer, tant tasques de vigilància als boscos com tasques de sensibilització per prevenir-los, especialment els dies i hores de més risc. Amb tot, el Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb 275 ajuntaments, 124 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i 9 federacions de les ADF, entre d'altres, vol fer una transició cap a la modernització. A més de Sant Cugat, el nou model també es posarà en marxa a l'Alt Penedès i al Garraf, fet que requerirà la col·laboració dels agents de cada territori. La Diputació de Barcelona destinarà en total gairebé dos milions d'euros en dur a terme el PVI durant la campanya d'aquest estiu.
La prova pilot mobilitzarà cada unitat de les ADF de cada municipi, sota la coordinació de les respectives federacions del Penedès-Garraf i del Vallès Occidental, i ho farà durant els dies i hores de perill més alt d'incendi per centrar-se en tasques de vigilància.
A banda, hi haurà una desena d'agents cívics, repartits en sis unitats mòbils, per fer tasques de prevenció entre la ciutadania, especialment en punts d'alta concentració. La implicació d'aquest personal respon al fet que "són grans coneixedors del territori i de la seva gent", ha dit el cap de l'Oficina de Prevenció d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, Jaume Minguell. La intenció és que aquesta iniciativa s'estengui a la resta de la demarcació de forma progressiva.
A més dels recursos humans, també hi haurà càmeres de videovigilància a la xarxa de les ADF. Aquest 2023 es preveu tenir una trentena d'aparells i arribar a les 123 càmeres instal·lades. El dispositiu "garanteix suport a les ADF en un mínim de 1.000 activacions de vigilància preventiva en els dies de màxim risc", ha dit Minguell.
Unes eines per lluitar contra els focs als boscos que s'uneixen a d'altres ja existents a la resta de la demarcació, com els punts de vigilància fixa i les unitats d'informació i vigilància. El PVI entra en vigor a tot el territori aquest dimecres i s'allargarà fins al 31 d'agost, tot i que en funció de la situació pot perllongar-se, ha advertit Minguell.
El diputat d’Espais Naturals en funcions, Valentí Junyent, ha justificat la implantació d'aquestes mesures per l'increment de l'ús de la natura per part de la ciutadania, la pèrdua de gestió forestal agrícola i l'emergència climàtica. Tot plegat, "nous reptes" als quals cal fer front.