Melibea Obono: 'Per treballar per als drets humans de les persones has de començar pels teus propis'
Obono assegura que les persones que defensen els drets humans no estan protegides per cap llei i que ella s'ha sentit amenaçada molts cops
Entrevista a Melibea Obono, defensora dels drets humans a Guinea Equatorial, dins del marc del programa 'Ciutats defensores dels drets humans' / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 6/mai/23 per Xavier Giménez
Melibea Obono és una defensora dels drets humans a Guinea Equatorial especialitzada en els drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ que està realitzant una sèrie de xerrades a diferents municipis de Catalunya dins del marc del projecte 'Ciutats defensores dels drets humans', en el qual participa Sant Cugat. Cugat Mèdia ha parlat amb Obono, que ha explicat la difícil realitat que viuen les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ al seu país, i en el seu cas i per les seves condicions, com s'ha sentit discriminada per motius de raça, de gènere i d'orientació sexual. L'activista considera que tothom pot ser defensor dels drets humans i que 'per treballar per als drets humans de les persones, has de començar treballant pels teus propis'.
Escolta-ho
Sobre la situació de Guinea Equatorial, Obono diu que "és una dictadura" en un "estat dèbil amb institucions fràgils", cosa que facilita que els poders tradicionals tinguin "més poder, influència i incidència" en les vides de les persones que les mateixes lleis.
Una realitat que també es trasllada en la seva feina, per la qual assegura que no existeix cap suport institucional ni voluntat política per poder fer canvis. Apunta que les persones que defensen els drets humans no estan protegides per cap llei. De fet, ella s'ha sentit amenaçada molts cops, ja que "qualsevol persona et pot fer mal si vol", sentencia Obono.
Per a l'activista, el gran obstacle per ajudar la gent que ho necessita són les famílies i les tradicions, per les quals no poden acceptar tenir un fill homosexual i creuen tenir poder sobre ell i poder fer "el que vulguin amb ell". Per aquest motiu els obliguen a deixar els estudis i posar-se a treballar, a aguantar violència domèstica i, fins a tot, poden arribar a sotmetre els seus fills a pràctiques de conversió i a tenir fills forçats.
L'altre gran front de batalla, explica, són les mateixes persones que necessiten aquesta ajuda: "Ni elles mateixes són conscients dels drets que tenen", assegura, ja que sovint són "incapaces" de veure la realitat perquè "és molt dur acceptar que la teva família no t'estima".
Per a Obono, la seva feina consisteix a donar recer a totes aquelles persones que ho necessitin i intentar inculca'ls-hi els drets que tenen.
DECLARACIONS
Melibea Obono
No existeix cap suport institucional ni voluntat política perquè el canvi es pugui fer realitat, i els poders públics exerceixen un poder important. A Guinea Equatorial les persones que defensen els drets humans no estan protegides per cap llei, i qualsevol persona et pot fer mal si vol.
Your browser doesn’t support HTML5 audio