L'Ajuntament formarà dones de més de 40 anys a l'atur per treballar en el sector tecnològic

El projecte FADA forma part del Pacte per l'Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat

Fotografia de família del Pacte per l'Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat / Foto: Ajuntament

Societat

Publicat el 10/mar/23 per Sergi Crusells

El 44% de les persones desocupades a Sant Cugat són dones de més 40 anys; són 992 persones de les més de 2.000 que es troben a les llistes de l'atur. Per corregir aquest biaix, l'Ajuntament ha posat en marxa el projecte Formació per a l'Acció transformadora de Dones i el seu Apoderament (FADA), inclòs en el Pacte per l'Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat que han signat aquest divendres diferents sectors econòmics. El programa té com a objectiu formar dones majors de 40 anys en l'àmbit digital. Compta amb 15 places i començarà el 15 de març, i s'allargarà fins a l'octubre, amb un període de pràctiques inclòs en empreses del teixit digital del municipi. La formació consta més de 400 hores repartides en quatre mòduls diferents i es faran en diferents equipaments públics.

La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, ha explicat les necessitats del programa FADA dirigit a un dels sectors més afectats per l'atur al municipi, les dones majors de 40 anys. I així ho evidencien les dades. De les 2.255 persones en situació d'atur el maig del 2022, el 57% eren dones. I, en concret, 992 eren majors de 40 anys; això representa el 44% del total de la desocupació registrada al municipi. Per això, el programa vol ajudar a buscar feina a aquestes dones al sector amb més demanda de feina a Sant Cugat, el de sistemes de tecnologia i informàtica.

Vila ha destacat la necessitat de continuar fomentant programes com aquest "perquè més dones puguin accedir a aquesta formació, i no només ajudar a entrar al món laboral, també millorar en aquest".

L'alcaldessa, Mireia Ingla, per la seva banda, ha mostrat la seva satisfacció que aquest programa se signi en una setmana tan significativa, a prop de la commemoració del Dia Internacional de la Dona. "Moltes vegades ens pensem que això no passa perquè, com sempre, les necessitats de les dones estan molt més invisibilitzades", ha apuntat Ingla. Per aquest motiu considera que l'obligació de l'administració és que aflorin aquestes situacions per tenir les possibilitats de resoldre-les.

Aquest programa entra dins de la signatura del manifest del Pacte per l'Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat amb entitats econòmiques i socials, que vol promoure el desenvolupament laboral, l'apoderament de les persones i transformar el teixit productiu perquè els treballadors esdevinguin el motor de la transició ecològica i digital.

El Pacte l'han signat la directora de l'Oficina de Treball de Sant Cugat, Núria Pi; secretaria general d'UGT Vallès. Ester Espigares; el president de PIMEC Vallès Occidental, Xavier Pujol; el president de la CECOT, Xavier Panés; el secretari general de CCOO Vallès Occidental, Ivan Ramos; i l'alcaldessa, Mireia Ingla.




DECLARACIONS

Elena Vila

No ens esperàvem tanta demanda, això també evidencia la necessitat que hi ha. Només hi ha plaça per 15 persones, al tractar-se d'una prova pilot. I el que avui també us volia posar sobre la taula és la necessitat de continuar fomentant programes com aquest. Perquè més dones puguin accedir a aquesta formació, no només accedir al món laboral, també millorar en aquest.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

Tal com explicava la tinenta d'alcaldia, quan el vam presentar hi havia 97 dones interessades en participar. Moltes vegades ens pensem que això no passa perquè, com sempre, les necessitats de les dones estan molt més invisibilitzades, i és la nostra obligació com administració que aflorin aquestes situacions per tenir les possibilitat de resoldre-les.

Your browser doesn’t support HTML5 audio