Augmenta el nombre de persones ateses per Serveis Socials a Sant Cugat
Els motius principals han estat l'impacte de la Covid-19, l'augment del pressupost i la "voluntat activa" d'informar d'aquests recursos
Imatge del balanç de l'àmbit de Drets Socials realitzat per Marco Simarro / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 22/feb/23 per Arnau Martínez
El nombre de persones que han necessitat el suport dels Serveis Socials de Sant Cugat ha augmentat d'11.500 persones, de l'any 2019, fins a més de 13.500 del 2022, que és un 14% de la població. També ha crescut un 60% el pressupost destinat a l'àmbit de Drets Socials, passant dels 5,9 als 9,5 milions, i l'impuls de nou programes d'ajudes durant aquest mandat (2019-2023). L'augment de l'atenció ha estat una conseqüència de l'impacte de la pandèmia i la difusió dels recursos i les ajudes dels serveis de l'Ajuntament.
El tinent d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, aquest dimecres al matí, en una roda de premsa a l'espai Vilab, ha fet un balanç de les actuacions i les dades d'aquest àmbit. "Hi ha hagut un augment de recursos com mai a l'àmbit de Drets Socials i això s'ha traduït en una major atenció", ha explicat, i ha reconegut que es deu al fet que "la pandèmia ha aguditzat les problemàtiques socials i econòmiques" i que han tingut una "voluntat activa d'informar" sobre els "recursos i serveis de l'Ajuntament".
L'augment dels recursos econòmics ha permès acompanyar i atendre millor les persones, especialment infants i famílies. Algunes de les accions més destacades durant el 2022 han estat els ajuts de menjador escolar, on s'han garantit 1.200 infants, amb una xifra superior al milió d'euros, un 35% més que el 2019; els ajuts d'alimentació, on s'han atès a 1.561 persones i s'ha destinat un pressupost cinc vegades més que elevat que el 2019.
També ha tingut un impacte positiu la convocatòria d'ajuts activitats d'estiu, on s'han destinat 125.000 euros per facilitar que 802 infants puguin fer casals d'estiu. Pel Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) s'han facilitat 1.709.000 euros (un 12% més que el 2019) per atendre 770 persones amb manca d'autonomia física i en situacions de dependència. El servei de teleassistència ha rebut 168.000 euros (un 28% més que el 2019) per atendre, mitjançant un aparell d'avís d'emergències, 2.452 persones grans que viuen soles o amb dificultats d'autonomia personal.
Nous projectes en l'àmbit social
Aquest mandat s'han posat en marxa nous projectes per ampliar la cobertura social que han tingut incidència durant el 2022, com la revisió bucodental i d'oftalmologia, amb la col·laboració de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on s'ha assegurat que 164 persones amb pocs recursos tinguin accés a aquests serveis; o el suport a l'escolaritat, on 1.235 infants i joves han rebut ajuts per cobrir material.També s'ha d'esmentar l'acompanyament digital, on s'ha ajudat a 610 persones a fer tràmits digitals de manera presencial a aquelles persones que no tenen els coneixements per fer-ho. S'han ofert àpats a domicili a 112 persones grans que viuen soles o persones amb pocs recursos per cobrir les necessitats bàsiques de l'alimentació.
En general, tots els indicadors van pujar de manera considerable durant la pandèmia i les conseqüències socials i econòmiques s'allargaran durant els anys vinents. Tot i que les dades estan baixant i la tendència és que s'acabaran estabilitzant, no ho faran com abans de l'arribada de la Covid-19.
DECLARACIONS
Marco Simarro
Això es deu que la pandèmia ha aguditzat les problemàtiques socials i econòmiques i alhora amb la voluntat activa que hem tingut d'informar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio