Mor Jordi Franquesa, artífex del nomenclàtor modern de Sant Cugat

L'exregidor va estar vinculat a la vida cultural i comercial de la ciutat

Jordi Franquesa, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 22/des/22 per Sergio Morales

L'exregidor Jordi Franquesa ha mort aquest dijous a l'edat de 92 anys. Va estar vinculat al món cultural de la ciutat, amb entitats com la Societat Coral La Lira, l'Orfeó i l'Agrupació Teatral Maragall; de fet, va rebre la distinció de Caparrot de l'Any (amb la seva figura corresponent). Va ser el responsable de la papereria del carrer de Santiago Rusiñol durant tres dècades, cosa que el va portar a ser el president de la Unió de Botiguers de la ciutat. Franquesa va ser regidor entre 1987 i 1995, ocupant primer la cartera de Comerç, però més tard va sumar-hi les responsabilitats de Relacions Institucionals, Ensenyament i, finalment, Cultura. Durant la seva trajectòria política, va ser l'impulsor que molts carrers de Sant Cugat portin noms de personalitats del món cultural, tant nacional com local; i va afavorir el resorgiment de la cultura popular al municipi amb l'impuls de les seves entitats.

Jordi Franquesa va néixer l'11 de desembre de 1930 al carrer Major, al bell mig de Sant Cugat. Fill de forners, la seva vinculació al comerç de Sant Cugat el va acompanyar durant gairebé tota la vida. De fet, la vocació la va refermar estudiant a l'Escuela de Altos Estudios Mercantiles, a Barcelona. Quan rondava la trentena, va assabentar-se que traspassaven per jubilació la papereria del carrer de Santiago Rusiñol i s'hi va llançar. Durant tres dècades, ell i la seva dona van estar al capdavant d'aquest negoci, que va potenciar la seva implicació amb el teixit comercial de Sant Cugat fins al punt que va presidir la Unió de Botiguers.

En una entrevista a Cugat Mèdia l'any 2019, a l'espai radiofònic 'Històries de Sant Cugat' del magazín 'Sant Cugat a Fons', Franquesa recordava com sempre s'havia mantingut al marge de la política. Ara bé, el projecte (ja oblidat) per fer uns habitatges semblants a les torres de Rubí a prop del Mercat Torreblanca va fer que es decidís per actuar per frenar-ho. Ho va fer fent-se membre de Convergència Democràtica de Catalunya i, l'any 1987, va acompanyar a la llista electoral Joan Aymerich, que llavors va ser elegit alcalde. Durant els dos mandats que va fer de regidor, va ocupar primer la cartera de Comerç, però després va ocupar les responsabilitats de Relacions Institucionals i Ensenyament, i en els últims anys al consistori, va tenir cura de l'àrea de Cultura.

Franquesa va ser regidor en una època de gran creixement urbanístic. Això va comportar a la creació de nous carrers. Així, l'alcalde Aymerich va encarregar-li definir quins noms havien de tenir aquestes vies. Franquesa va apostar per posar noms de personatges de la cultura catalana: artistes, escriptors, poetes, historiadors i més. També va treballar per posar el nom de personatges il·lustres de Sant Cugat a molts carrers. D'aquesta manera, al nomenclàtor de Sant Cugat hi ha els noms de Xavier Asqueta, Eugeni Canas, Manel Farrés, Esteve Pila i Josep Vidal, entre d'altres.

El caparrot de Jordi Franquesa / Foto: Localpres

Franquesa també va estar estretament lligat al món cultural de Sant Cugat. Va ser formar part de l'Orfeó de Sant Cugat i, també de l'Agrupació Teatral Joan Maragall. La seva implicació amb aquest món el va fer mereixedor, l'any 2001, del reconeixement de Caparrot de l'Any el 2001, amb la seva figura corresponent.

A Ràdio Sant Cugat també va tenir-hi presència. A principis de la dècada dels 2010, va ser col·laborador habitual a la tertúlia de la gent gran del magazín 'Sant Cugat a fons'. Hi petava la xerrada, tot recordant l'abans de Sant Cugat, amb altres il·lustres del poble: Joan Fàbregas, Pere Pahissa, Magí Puigoriol i Tomàs Grau.

D'esquerra a dreta, de dalt a baix: Joan Fraquesa, Magí Puigoriol, Pere Pahissa, Joan Fàbregas i Tomàs Grau / Foto: Cugat Mèdia