Mor Joan Tortosa, 'pare' del Joan i la Marieta

L'artista, fill predilecte de Sant Cugat, va ser professor de l'Escola d'Art i Disseny i va crear els gegants de Sant Cugat


  • Comparteix:

Joan Tortosa, el dia que el van nomenar Fill Predilecte de Sant Cugat / Foto: Localpres - Ajuntament

Joan Tortosa, el dia que el van nomenar Fill Predilecte de Sant Cugat / Foto: Localpres - Ajuntament

L'artista Joan Tortosa ha mort aquest dilluns a l'edat de 93 anys. Escriptor i historiador, va destacar en la vida cultural de la ciutat com a professor de dibuix i pintura de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat. Nascut el 1929 al carrer de Sabadell, Tortosa va crear i dissenyar el Joan i la Marieta, els gegants de Sant Cugat. La ciutat l'ha homenatjat en diverses ocasions: primer el 2003 amb un Premi Santcugatenc de l'Any i, després, el 2017, se'l va reconèixer com a Fill Predilecte. El comiat de Joan Tortosa serà aquest dimarts a les 15.30 h amb una cerimònia al Tanatori de Sant Cugat. La vetlla estarà oberta des d'aquest mateix dilluns a la tarda (de 18.30 a 20.30 h) i fins dimarts a l'hora de la cerimònia (de 9 a 15.30 h).

Joan Tortosa i Saperas va néixer a Sant Cugat el 15 de gener de 1929 i va estudiar Procediments Pictòrics a l'escola Llotja de Barcelona. Al llarg de la seva vida diversos llibres amb la ciutat com a eix temàtic. L'artista va escriure diverses obres que parlen de Sant Cugat, com 'Cròniques de Sant Cugat del Vallès', 'S'aixeca el teló', 'Masies i ermites de Sant Cugat', 'Festa de Tardor', entre d'altres. També va ser col·laborador de les publicacions 'El Correo Catalán', 'Tele/eXpres', 'Avui' i 'Tele/estel', entre d'altres, i va escriure peces teatrals. Com a artista, va presentar exposicions individuals arreu del món: a Veneçuela, Colòmbia, Txèquia, els Estats Units, França i l'Estat espanyol.

El 1986 va entomar l'encàrrec de l'alcalde Oriol Nicolau per crear "els gegants més alts de Catalunya", tot inspirant-se en un mosaic que hi havia a la plaça dels Quatre Cantons.

Joan Tortosa, el dia del nomenament com a Fill Predilecte de Sant Cugat

Joan Tortosa, el dia del nomenament com a Fill Predilecte de Sant Cugat / Foto: Localpres - Ajuntament


Dinamitzador del món cultural santcugatenc, Tortosa va participar en moltes iniciatives per difondre el passat de la ciutat. El 1993, l'escriptor va participar en l'estrena del Teatre-Auditori amb l'adaptació de l'obra 'Les espardenyes de Cal Roc', que conta la història d'una popular espardenyeria del carrer de Santa Maria a principis de segle XX.

El 2003 la ciutat va premiar la seva trajectòria amb el Premi Santcugatenc de l'Any, en reconeixement al seu vincle amb la ciutat i la Festa de la Tardor. Precisament, l'any 2010 Tortosa va ser el pregoner d'aquesta festa, de la qual va destacar el seu caràcter reivindicatiu i lúdic. Aquell mateix any també va rebre un homenatge, juntament amb altres personalitats, per la seva defensa del patrimoni local.

En el vessant artístic, a banda de les seves exposicions de pintura, Tortosa també va participar en diverses iniciatives locals. L'artista va formar part del jurat del concurs de dibuix de la 52a edició de la Marxa Infantil. El Museu de Sant Cugat va acollir l'exposició de pintura el juny passat, titulada 'Dotze mesos/A vol d'ocell'.

El 2017 el ple municipal va declarar Tortosa Fill Predilecte de Sant Cugat per 'la trajectòria vital i executòria en l'àmbit cultural i de projecció en la societat civil en la vessant de professor de dibuix i pintura de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat', així com 'l'empremta important' del creador i dissenyador de la parella dels Geganters, el Joan i la Marieta. Un any més tard, la Sala Capitular del Museu del Monestir va acollir '33.000 dies: Joan Tortosa. Exposició antològica', una mostra que recollia l'obra de l'artista.

Joan Tortosa rep una ovació el dia que el fan Fill Predilecte

Joan Tortosa rep una ovació el dia que el fan Fill Predilecte / Foto: Localpres - Ajuntament



L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha lloat la figura de Joan Tortosa a la ciutat amb la seva implicació en el món cultural i el seu compromís amb la ciutat.




Mireia Ingla

Trobarem molt a faltar la seva figura i la ciutat li deu moltes coses a Joan Tortosa.

Ferran Ballester

El Joan Tortosa per nosaltres és una persona molt apreciada, ens sap molt greu la seva mort perquè va ser el dissenyador i creador de la imatge actual d'en Joan i la Marieta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.