L'Ajuntament demana a les dues associacions de veïns de Can Borrull que es posin d'acord per a la modificació del PGM
L'AV Can Borrull demana només el canvi dels metres de vorera i l'AV La Rabassa del Pi vol més modificacions
Publicat el 14/oct/22 per Albert Solé
La reparcel·lació del barri de Can Borrull a les Planes és un conflicte que fa anys que s'arrossega. En el programa de Cugat Mèdia 'Línia Directa', les dues associacions de veïns del barri van parlar amb l'alcaldessa, i Mireia Ingla les va instar a posar-se d'acord amb la petició de modificacions del PGM (Pla General Metropolità) per poder-les dur a terme. De fet, Ingla els va demanar que havien de ser els veïns qui aconseguissin l'informe tècnic que demostri l'interès públic per fer aquests canvis. Les modificacions del PGM només són sobre el paper, per evitar conflictes futurs, ja que a la pràctica la reparcel·lació ja es va fer amb els criteris que volien els veïns. És a dir, la preocupació és per legalitzar la situació actual.
En aquest aspecte, les dues associacions de veïns estan completament d'acord. La diferència és que l'AV de Can Borrull, veient que si demanen tots els canvis necessaris no n'aconseguiran cap, aposten per lluitar per un de bàsic, que són els metres de vorera. Al PGM diu que les voreres en alguns carrers principals han de ser de quatre metres d'amplada, però en realitat són de dos, tal com volen els veïns. El que demanen és que s'elimini del PGM els quatre metres i posi dos, perquè si algun veí vol fer obres, ningú l'obligui a cedir dos metres del seu terreny.
L'AV Can Rabassa del Pi de Can Borrull, creada fa 15 anys, vol canviar aquest aspecte de les voreres, però no es vol quedar aquí, ja que considera que hi ha altres aspectes del PGM que podrien portar problemes en el futur si no es legalitzen. Per exemple, hi ha quatre parcel·les qualificades de zones verdes, en una de les quals hi ha una casa, i que demanen que es canviï la qualificació o els compensin. Un altre punt que demanen que es modifiqui és l'alçada de mur de protecció per la inundabilitat de la riera. L'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) va calcular que el mur havia de ser de 500 metres, tal com consta al PGM, però al final es va considerar que era massa i el mur es va fer de 100. La petició és que al Pla General també hi consti que és de 100 metres.
La quarta petició de l'AV Can Rabassa del Pi és sobre les finques del passatge de les Aigües que estan marcades al PGM amb un '16*'. Això vol dir que són unes finques que no es poden vendre al mercat lliure sinó que només es podien vendre al Consorci del Parc de Collserola o a l'Ajuntament de Sant Cugat. Aquestes dues administracions tenien 10 anys per exercir aquest dret de compra, però no ho han fet i el termini ha caducat. Ara els veïns afectats demanen que s'elimini el '16*' del PGM per alliberar-los del tot d'aquest compromís.
Jèssica Piera, responsable d'urbanisme de l'AV Can Rabassa del Pi explica a Cugat Mèdia que van contractar un advocat perquè els ajudés amb aquest procés quan van veure que "eren els tècnics de l'Ajuntament els qui no volien començar aquesta modificació perquè és molta feina". Respecte a l'afirmació de l'alcaldessa durant el programa que siguin els veïns els qui encarreguin l'informe que acrediti l'interès públic perquè l'Ajuntament faci les modificacions del PGM -és l'única administració que les pot fer-, Piera afirma que el cost que tindrien aquests informes és "inassumible" per a ells.
Mentre no es legalitzin aquests canvis, els veïns afectats veuen com no poden fer obres a casa seva, tret de reparacions puntuals.
MIRA EL 'LÍNIA DIRECTA' A LES PLANES SENCER AQUÍ
DECLARACIONS
Mieia Ingla
La modificació d'un planejament ha de tenir un interès públic, no es poden fer modificacions simplement perquè ens interessa. Vam quedar amb vosaltres i amb els vostres assessors que amb això vosaltres teníeu un paper molt important i que trobaríeu l'informe que justifiqui l'interès públic.
Your browser doesn’t support HTML5 audio