El patrimoni cultural i l'entorn de Collserola, reclams del turisme a Sant Cugat

Més de 28.000 persones han visitat el patrimoni cultural entre gener i agost

Esther Madrona, aquest dimarts a l'Oficina de Turisme / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 27/set/22 per Anna González

Sant Cugat té turisme. En concret, entre gener i agost, 28.000 persones han visitat el patrimoni cultural de la ciutat i més de 113.000 han accedit al Parc de Collserola per la ruta del Pi d'en Xandri. Són els dos principals reclams per a un turisme que vol mirar cap endins, cap els santcugatencs, i oferir una experiència més àmplia que combini cultura, natura i sostenibilitat. Amb aquest objectiu l'Ajuntament disposa des de fa uns mesos d'un nou sistema que permet integrar i avaluar les dades d'activitat turística de què disposen.

El Sistema d'Intel·ligència Turística (SIT), que s'ha presentat aquest dimarts coincidint amb el Dia Mundial del Turisme, aglutina fonts de dades diferents:

  • Estadístiques de visitants al patrimoni cultural
  • Descàrregues d'audioguies
  • Consultes a l'Oficina de Turisme
  • Activitat digital dels perfils oficials de turisme (visit.santcugat.cat)
  • Estadístiques d'accés al Parc Natural de Collserola
  • Iniciatives sostenibles dels allotjaments

  • Així, per exemple, les dades mostren com el 63,4% dels visitants del patrinomi cultural són de proximitat. En concret, el 26% de Sant Cugat, gairebé el 12% de la resta de l'àrea metropolitana i el 25% de la resta de Catalunya. També que de les més de 113.000 persones que han entrat aquest any a Collserola per Sant Cugat, el 34% ho fa en bicicleta. L'Oficina de Turisme va atendre l'any passat 11.000 persones.

    Segons el responsable de Vivential Value, empresa que ha desenvolupat el SIT, Rafael González; demostren que Sant Cugat té "multiproducte" com a destí i que el turisme "s'ha normalitzat" després de la pandèmia.

    És per això que l'Ajuntament aposta per oferir "experiències completes", ha afirmat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. És a dir, no només visitar el Monestir, sinó oferir altres activitats per combinar al llarg de l'estada. Així, l'Ajuntament ha incorporat activitats com la ruta Gabriel Ferrater per a través d'un QR i la ruta de famílies exploradores, que s'afegeixen a les audioguies del Monestir i les rutes audioguiades de l'entorn de Collserola.

    "En termes de turisme la quantitat no és sempre sinònim d'excel·lència. És important saber quines activitats demana el turisme i oferir-les amb qualitat", ha defensat Madrona.

    La intenció també és en un futur incorporar al SIT les dades recollides per altres agents com poden ser restaurants o hotels.

    El turisme a Sant Cugat durant l'agost

    L'agost és sinònim de turisme i també ho és en certa mesura a Sant Cugat. Durant aquest mes, l'Oficina de Turisme ha atés 1.077 consultes i gairebé freguen les 7.000 durant els primers vuit mesos de l'any. L'entorn patrimonial de Sant Cugat ha rebut aquest estiu uns 3.000 visitats. A més, 627 persones han participat aquest any en les visites guiades, 186 d'elles durant l'agost.




    DECLARACIONS

    Esther Madrona

    En termes de turisme la quantitat no és sempre sinònim d'excel·lència. És important saber quines activitats demana el turisme i oferir-les amb qualitat.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio

    Rafael González

    Les conclusions són que s'han normalitzat l'activitat turística i els perfils. Però s'han incorporat noves capes, com comercialització en plataformes d'activitats.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio