Demostren l'eficàcia de fàrmacs existents en infeccions de virus com la Covid-19 al Sincrotró Alba

Un equip del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas ha provat com aquests fàrmacs s'uneixen a la proteïna que forma els microtúbuls


  • Comparteix:

Detall del lloc on es col·loca la mostra de proteïna amb el fàrmac per a ser il·luminada amb la llum de sincrotró / Foto: Cedida

Detall del lloc on es col·loca la mostra de proteïna amb el fàrmac per a ser il·luminada amb la llum de sincrotró / Foto: Cedida

Un equip del Centre d'Investigacions Biológiques Margarita Salas ha demostrat l'eficàcia de fàrmacs ja existents en infeccions de virus com el SARS-CoV2. Els investigadors han estat treballant amb la llum del Sincrotró ALBA per analitzar com els fàrmacs s'uneixen a la proteïna que forma els microtúbuls, obtenint la imatge tridimensional d'aquesta unió fàrmac-proteïna. El resultat mostra que els fàrmacs, anomenats MTA, inhibeixen la infecció viral. En el programa de La Xarxa i coproduït per Cugat Mèdia 'El Pou' parlem d'aquest estudi amb el membre de l'equip d'investigació del CIB Margarita Salas, Daniel Lucena.

ESCOLTA-HO

Aquests fàrmacs tenen com a diana els microtúbuls, que son "una xarxa a l'interior de les cèl·lules", explica Lucena, i entre les seves funcions destaca la seva "funció d'autopistes per transportar elements". El que fan els virus és "segrestar" aquestes autopistes i hi "transporten els elements virals cap a zones on poden desenvolupar les seves funcions replicatives". L'estudi del CIB Margarita Salas se centra en analitzar com els fàrmacs poden "alterar l'estructura d'aquestes autopistes" i, així, "frenar aquestes infeccions virals". L'investigador remarca que aquests fàrmacs "eviten que el virus es multipliqui dins les cèl·lules" i, tot i que no funcionen com una barrera, si que pot evitar que la infecció vírica sigui multiorgànica.

La investigació s'ha dut a terme a les instal·lacions del Sincrotró ALBA i, a través de la llum de sincrotró, han pogut concloure que un fàrmacs que s'utilitza en tractaments d'infeccions per cucs intestinals, "podria ser bastant útil per frenar la infecció per SARS-Cov2". A més, l'equip també treballa per frenar altres infeccions i demostrar l'eficàcia d'aquests fàrmacs contra altres virus com el de la grip.

Daniel Lucena assegura que la investigació "seguirà endavant perquè queda molt per fer". Fins ara han estat treballant amb fàrmacs que hi ha en clínica i, ara, volen intentar trobar fàrmacs eficaços que encara no estan en clínica.


Daniel Lucena

Evitaria que el virus es multipliqués dins de les cèl·lules i alliberés partícules virals que podrien ser més infectives. No és una barrera, però evitaria que la infecció fos multiorgànica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.