El Fons Social Sant Cugat - Valldoreix va prestar més de 100.000 euros l'any passat
L'entitat solidària ha concedit 88 préstecs a 77 beneficiaris
Un moment de la presentació / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 5/mai/22 per Sergio Morales
El Fons Social Sant Cugat - Valldoreix va lliurar l'any passat 88 préstecs a 77 persones beneficiàries. Són 104.445 euros dels quals ja s'han recuperat 99.445 euros. Des que es va constituir a finals dels 90, aquesta entitat ha fet préstecs per un valor que s'apropa als 4 milions d'euros. La majoria d'aportacions s'han destinat a peticions per pagar matrícules d'universitat o d'estudis, a comprar bitllets amb l'objectiu de reagrupar famílies, a pagar tractaments mèdics, a liquidar deutes i fer front a fiances de lloguer.
El col·lectiu ha presentat aquest dijous a la Casa de Cultura les dades de l'any passat. El membre del Fons Social Ramon Escamilla ha agraït "l'esforç" per part dels socis (que van aportar l'any passat, juntament amb altres entitats, uns 12.000 euros), voluntaris i, sobretot, dels beneficiaris. "Si no tornen el préstec, la roda no gira", ha recordat. Escamilla veu en l'acció de l'entitat un focus d'optimisme: "Demostra que és possible un nou món, més solidari, més igualitari, més just, en pau".
El col·lectiu valldoreixenc va néixer el 1998 arran de la iniciativa de Maria Antònia Gili d'ajudar una persona amb problemes econòmics. A partir d'aquí, el projecte va anar creixent, rebent cada vegada més suports i prestant diners a més persones. El perfil majoritari entre els beneficiaris de les ajudes són persones nouvingudes, sobretot de l'Amèrica Llatina. El 77% d'aquestes persones són dones i tres de cada quatre tenen els papers en regla, tot i que el fons destaca que això no és en cap cas un requisit per estudiar els casos per atorgar un préstec.
Així, perquè "la roda segueixi girant", les persones interessades a rebre l'ajuda del Fons Social Sant Cugat - Valldoreix han de tornar els diners que han rebut (sense interessos). En tot cas, davant la crisi provocada per la pandèmia, l'entitat s'ha adaptat a les realitats i necessitats concretes per flexibilitzar aquest retorn.
A la presentació de les dades han assistit la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, i la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy. Gibert ha qualificat la trobada d'un "oasi d'humanitat". "No és habitual que la gent parli de compromís", ha celebrat. Per la seva banda, Aristoy ha expressat la importància de fer visible que a Sant Cugat hi ha persones que es troben en situacions en el llindar de la pobresa.
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, i la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
El Fons Social Sant Cugat - Valldoreix ofereix atenció tots els dimarts, de 18 h a 20 h, a la Casa de Cultura.