'Les al·lèrgies són la contrapartida a no tenir tantes malalties com fa 100 anys'

Cugat Mèdia aborda les al·lèrgies primaverals amb una biòloga i un pneumòleg


  • Comparteix:

Els investigadors preveuen alts nivells de pol·len aquesta primavera a Catalunya / Foto: CCO Pixabay

Els investigadors preveuen alts nivells de pol·len aquesta primavera a Catalunya / Foto: CCO Pixabay

Els investigadors preveuen alts nivells de pol·len aquesta primavera a Catalunya. És l'època de major pol·linització i això fa que es multipliquin els nivells de pol·len dispersos per l'aire, fent que els dies secs amb vent augmentin els nivells, i els dies de pluja els faci disminuir. Un altre factor és l'augment de la temperatura a la Terra i l'increment de les emissions de CO2, que allarguen el període de pol·linització i n'afavoreixen una major producció. 'Està demostradíssima la relació entre la contaminació mediambiental i les malalties inflamatòries respiratòries, no només l'al·lèrgia, sinó també l'asma', explica el cap de servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT), José Sanz, en una entrevista a Cugat Mèdia. Aquest context ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15 al 25%, i la previsió és arribar al 50% el 2050, un escenari que complicarà l'atenció dels pacients, segons les previsions de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC). 'Cada vegada vivim en uns entorns més nets, més protegits. Aquestes condicions de vida més netes fan que el nostre sistema immunitari reconegui com estranyes les proteïnes' argumenta la biòloga santcugatenca i coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), Jordina Belmonte, en una conversa amb Cugat Mèdia. En aquest sentit, el doctor Sanz afegeix que 'les al·lèrgies són la contrapartida a no tenir tantes malalties com fa 100 anys'.

ESCOLTA-HO

La pluja i les condicions meteorològiques de les últimes setmanes han propiciat la floració, "si posteriorment la temperatura puja de pressa, les plantes poden acabar abans la capacitat de generar molt pol·len i deixarem de tenir aquestes concentracions més altes i podrem tenir un final de primavera i un estiu normal", puntualitza Belmonte. Tot i que els estudis encara no indiquen si les pol·linitzacions són cada cop més precoces, les investigacions de la XAC assenyalen que els pòl·lens més importants i les espores de fonts estan generant més quantitat de partícules d'un any per l'altre. En canvi, explica la biòloga, les herbes tendeixen a disminuir la quantitat de pol·len que envien a l'aire gairebé a la totalitat de poblacions.

Davant d'aquesta situació i la previsió d'augment de població al·lèrgica és crucial aconseguir un diagnòstic si se sospita que es pot tenir al·lèrgia. "Les persones que pateixen al·lèrgia s'han de preocupar d'estar ben diagnosticats", aconsella Belmonte, "aquest diagnòstic és molt important per seguir el tractament adequat i evitar o reduir les molèsties que provoca l'al·lèrgia", diu. Davant del dubte, el doctor Sanz detalla que hi ha determinats símptomes que ens indiquen que patim una al·lèrgia i no un simple refredat: "en les al·lèrgies, els esternuts són salva, és a dir, molt seguits, com un canyó. La conjuntivitis també és una pista que ens ha d'alertar d'una possible al·lèrgia".

Les al·lèrgies són la reacció anòmala del sistema immunitari a una substància que hi ha l'ambient. Històricament, l'ésser humà s'ha enfrontat a moltes infeccions i la Covid ens ho ha recordat. Avui dia, "el nostre sistema immunitari és com un exèrcit que no entra en contacte amb l'enemic, i com està massa sobreexcitat a vegades genera una reacció anòmala a alguns al·lèrgens", explica el pneumòleg. Sanz aclareix que "no hi ha un detonant de l'al·lèrgia, però sí una predisposició familiar. Si els teus progenitors són al·lèrgics, és més possible que tu ho siguis" i insisteix que en els últims anys hi ha hagut un increment de tots els tipus d'al·lèrgies.

En aquest sentit, el doctor especifica que els pacients solen tenir més d'una al·lèrgia respiratòria i que "hi ha molt poca gent que tingui un test positiu per un sol al·lergogen". "Normalment, les al·lèrgies són per tota la vida, de fet, sovint ens trobem que una persona que inicialment tenia al·lèrgia al pol·len, per exemple, després en desenvolupa cap a altres elements". Malgrat que és complicat evitar els efectes de les al·lèrgies, el doctor recomana evitar l'al·lergen en mesura del possible i mantenir les màximes mesures d'higiene.



  • Comparteix:

COMENTARIS

La diversitat de l’arbrat de parcs com el de Can Vernet (només pollancres) és patètica. Tots polinitzen al mateix temps. Això no passaria amb diferents espècies que polinitzin a diferents temps i no tindríem tant de risc d’alèrgies.

Xavier Bona Garcia . Enviat el 1/abr/22


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.