Esther Vera (directora del diari 'Ara'): 'Una premsa lliure és fonamental per a la qualitat democràtica'
Vera ha fet una conferència a l'escola l'Avenç organitzada per la Fundació Collserola, i moderada pel periodista de 'La Vanguardia' Lluís Amiguet
La directora de l'Ara, Esther Vera, i el periodista de La Vanguaria, Lluís Amiguet, a la conferència 'Opinió pública i llibertat' / Foto: Fundació Collserola
SocietatPublicat el 29/mar/22 per Paula Pujol
La periodista i directora del diari 'Ara', Esther Vera, ha explicat què és la llibertat d'expressió i de pensament, per a què serveix i si aquesta té límits. Ho ha fet en el marc de la conferència 'Opinió pública i llibertat', organitzada per la Fundació Collserola, i moderada pel periodista de La Vanguardia, Lluís Amiguet. Vera i ha reflexionat sobre l'opinió pública i la llibertat i han analitzat on resideix la llibertat d'informació i quins són els seus enemics. Aquesta ha estat la segona conferència de la XII edició de 'Reflexions Escola' que s'ha celebrat a l'escola l'Avenç de Sant Cugat.
Esther Vera ha qüestionat per a què serveix la premsa i quin és el sentit i la utilitat del periodisme en la nostra societat. La directora ha explicat que un govern democràtic "té diversos mecanismes de control i un d'ells és la paraula". La paraula, d'una banda, "és una palanca del poder, que pretén sempre tenir el monopoli de la raó i del discurs correcte" i, d'altra banda, "és l'instrument bàsic del pensament crític i un dels pilars de la llibertat individual i col·lectiva", ha afirmat Vera. Avui dia, l'encarregat de crear la paraula i l'opinió són els mitjans de comunicació.
"La llibertat és com la veritat, una idea seductora i inabastable", ha explicat Vera. I ha afegit que "la lluita per la llibertat, de la mateixa manera que la carrera per aproximar-se a la veritat, no acaben mai". En periodisme, la directora de l''Ara' ha detallat que la recerca de la veritat és el que "justifica el millor i el pitjor d'un ofici obsessionat per la llibertat, i torturat pels silencis i els excessos". En aquest escenari, Vera es pregunta on resideix la llibertat d'informació, d'expressió i de pensament, i si aquesta té límits.
Malgrat les dificultats, "una premsa lliure és fonamental per a la qualitat democràtica", ha assegurat Vera. I ha afegit que "això s'aconsegueix amb capacitat crítica". De fet, que un mitjà de comunicació sigui fort, "depèn de la professionalitat dels seus periodistes, que tinguin la vocació i capacitat de canviar el món i de la fortalesa empresarial", ha explicat Vera. En periodisme, "la llei superior és la veritat i deixar en evidència el mal, així com la corrupció, l'abús de poder, la injustícia", ha conclòs.