Càritas alerta que prop del 30% de la població de Catalunya es troba en risc d'exclusió social

Segons un informe de l'entitat, la crisi de la Covid-19 ha duplicat el nombre de persones en aquesta situació


  • Comparteix:

Càritas, a través de l'informe sobre l'exclusió i desenvolupament social a Catalunya elaborat per la Fundació FOESSA, alerta que gairebé tres de cada deu persones a Catalunya viuen en risc d'exclusió social, una mitjana superior a la de l'Estat espanyol. Des de Càritas ho atribueixen a la crisi derivada de la Covid-19: la inestabilitat del sector laboral amb una situació molt precària i de desigualtat de renda, les dificultats per mantenir un habitatge digne i segur i a la bretxa digital. Tot plegat, segons l'entitat, ha fet que el nombre de persones que es troben en risc d'exclusió social hagi augmentat, sobretot en perfils com persones migrants, joves, dones i famílies amb infants i adolescents.

En una roda de premsa a la parròquia de Sant Pere d'Octavià de Sant Cugat, el secretari tècnic de la Fundació FOESSA, Raúl Flores, ha posat de manifest la desigualtat que pateixen les classes més desfavorides, les quals segueixen sense tenir totes les necessitats primàries cobertes. Flores ha explicat que les principals causes que han generat la situació de risc d'exclusió social a Catalunya són la precarietat laboral, la manca d'habitatges "dignes i segurs" i una fractura social que, cada vegada, té més bretxes: gènere, edat i lloc d'origen.

Per la seva part, la coordinadora del Grup de Treball d'Anàlisi Social de Càritas Catalunya, Miriam Feu, ha explicat quines són les dades actuals d'exclusió a la població catalana. Unes dades que s'han duplicat des del 2018: així, a Catalunya hi ha més de dos milions de persones en situació d'exclusió social. Una dada "sense precedents", segons Feu, on el 15% d'aquestes persones estan en una situació d'exclusió severa.

Des de Càritas fan un recull de propostes per intentar revertir la situació actual, com reimpulsar el model d'estat de benestar conjunt, evitar que les situacions de vulnerabilitat es tornin cròniques o eliminar barreres burocràtiques. "Calen mesures urgents que posin les persones més vulnerables al centre de les polítiques socials", ha reclamat el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig. "O bé reforcem la importància dels pressupostos, l'assignació de recursos i totes les possibilitats per fer front a aquesta realitat o el vaixell tindrà seriosos problemes per navegar", ha advertit.






Raúl Flores

Perquè l'exclusió social ens permet parlar de com s'acumulen les dificultats a les famílies. Ens reflecteix la realitat de totes les dimensions importants a la vida. Dimensions com són la feina, els ingressos, la capacitat de consum, l'accés a la legalitat, l'educació, l'habitatge, la salut.

Miriam Feu

Ja fa tres anys, alertàvem que hi havia un gruix molt alt de persones que estaven amb una integració precària, amb una situació d'inseguretat. La crisi de la covid ha impactat i les ha fet caure en situacions d'exclusió. La crisi de la covid ha provocat un deteriorament sense precedents dels nivells d'exclusió social. Molt per sobre de la mitjana espanyola.

Francesc Roig

Calen mesures urgents que posin les persones més vulnerables al centre de les polítiques socials. O bé reforcem, la importància dels pressupostos, l'assignació de recursos i totes les possibilitats per fer front a aquesta realitat, o el vaixell tindrà seriosos problemes per navegar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.