Sant Cugat és el municipi català amb el percentatge més alt de població amb estudis superiors

A Catalunya el 41% dels ciutadans entre 25 i 64 anys té almenys un títol universitari, i a la ciutat és del 73,5%


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Sant Cugat / Foto:Guillem Babitsch

Imatge d'arxiu de Sant Cugat / Foto:Guillem Babitsch

Sant Cugat és el municipi català de més de 50.000 habitants amb el percentatge més alt de població titulada amb estudis superiors, segons dades del 2019 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Tres de cada quatre santcugatencs (73,5%) entre 25 a 64 anys té estudis superiors, seguits de Barcelona (56,3%) i Castelldefels (51,2%). Per darrere, el municipi amb un percentatge més baix de titulats universitaris és Santa Coloma de Gramenet, amb un 24,9%. A Catalunya, el percentatge de població amb estudis equivalents en la mateixa franja d'edat és del 41%.



Dins de la franja d'edat dels 25 als 64 anys, el 2,4% de la població de Sant Cugat només té estudis d'educació primària o inferior, un 90% de la població està titulada amb almenys la segona etapa d'educació primària i, el 73, 5%, de la població té estudis superiors. Tal com es mostra a la taula, es pot apreciar força contrast entre Sant Cugat i la resta de municipis de més de 50.000 habitants. Aquesta franja és rellevant perquè els 25 és més o menys l'edat s'acostuma a aconseguir la titulació superior, fins als 64, l'edat de jubilació.

Aquestes dades estan estretes d'un nou estudi publicat per l'Idescat, que és la primera vegada que publica l'estadística dels estudis de la població. La població de referència general agafada per l'estudi és de quinze anys o més. En aquesta franja, el 31, 8% de la població catalana té estudis superiors. En xifres absolutes són 2.065.692 persones. A l'altre extrem, un 17,7% de la població (1.150.572 persones) disposen com a màxim de titulació d'educació primària o inferior. A la part mitjana, s'hi troba el 27,4% de la població (1.780.120) amb estudis complets de la primera etapa d'educació secundària i el 23,2% que són titulats en estudis secundaris de segona etapa (1.505.787).

En referència a la diferència entre sexes, hi ha més dones (19,8%) que homes (15,5%) que han assolit només estudis d'educació primària. El mateix passa amb les titulacions d'educació superior (33,1% de dones i 30,4% d'homes). L'Idescat afirma que això s'explica perquè antigament les dones accedien menys que els homes a la formació (el 50,9% de les dones de seixanta-cinc anys o més tenen com a màxim estudis primaris). Així com per una major propensió de les dones de les generacions més joves a cursar estudis més enllà dels obligatoris (32,8% dels homes de 15 a 44 anys tenen estudis superiors en contrast amb el 44,0% de les dones). En titulacions de grau superior de formació professional i en les titulacions de doctorat el percentatge d'homes és més alt que el de dones. En les altres titulacions, com són estudis universitaris i títols similars de fins a 240 crèdits, de més de 240 crèdits i de màster, hi ha més proporció de dones que d'homes.


Segons l'Idescat, els nivells educatius han millorat de forma ininterrompuda i cada generació ha assolit nivells de formació més alts que els precedents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.