Sant Cugat reivindica el Celler Modernista en el seu centenari
Les jornades de Patrimoni Viu recorden aquest cap de setmana el passat vitivinícola de Sant Cugat
La inaguració ha tingut lloc al Celler Modernista / Foto: Localpres - Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 8/oct/21 per Joan Tomàs
El Celler Cooperatiu es va constituir l'any 1921 per impulsar el sector de la vinya, que en aquell moment patia una crisi per culpa de la plaga de la fil·loxera, que va delmar greument les collites. Aquest projecte de col·laboració va ajudar a moltes famílies pageses de Sant Cugat a mantenir el que era el seu principal mitjà de vida, fins que als anys 80 es va dur a terme l'última premsada i va cessar definitivament la seva activitat. Un segle després de la construcció, la ciutat el reivindica aprofitant la celebració de les jornades Patrimoni Viu, entre aquest divendres i diumenge, amb exposicions, concerts, jocs infantils, xerrades i activitats 'per a tota la família'.
Per a l'alcaldessa, Mireia Ingla, el Celler Modernista, dissenyat per Cèsar Martinell, és un dels espais "més emblemàtics" de Sant Cugat perquè és on hi ha "la memòria de la ciutat". A més es manté viu actualment gràcies als espectacles i exposicions que es fan constantment. "És un espai que representa el passat, però respon a les necessitats del present", ha reflexionat Ingla
En el marc de les jornades de Patrimoni Viu, aquest mateix divendres ha tingut lloc un itinerari teatralitzat pels carrers de la ciutat a càrrec d'actors dels Tallers de Teatre Sílvia Servan, els quals han interpretat quatre santcugatencs del segle XIX: dos rabassaires i dos propietaris.
Arrenca la 13a edició del Patrimoni Viu amb un itinerari teatralitzat que gira al voltant dels cent anys del Celler Cooperatiu@MuseuSantCugat @ajsantcugat @mireiaingla @EstherMadrona pic.twitter.com/BAm6gEDcrc
— Cugat Mèdia (@cugatmedia) October 8, 2021
Posteriorment ha tingut lloc una taula rodona per parlar sobre el passat i el present del món vinícola a Sant Cugat. En aquest acte han participat el president de la cooperativa vitivinícola SL, Miquel Grau, i l'hereu de la masia de Cal Bell i un dels responsables de la restauració i recuperació de la masia Ferran Bell. En acabar s'ha visualitzat un documental sobre la història del Celler produït per TV Sant Cugat.
DECLARACIONS
Mireia Ingla
És dels nostres espais més emblemàtics. El Monestir i el Celler reprsenten el que és Sant Cugat. És una ciutat molt moderna que cada any creix però que té un pasat, un passat vitivinicola en concret.
Your browser doesn’t support HTML5 audio