Sant Cugat arrenca el curs escolar amb més del doble de sol·licituds fora de termini que l'any anterior

Més de 21.500 alumnes començaran el curs 2021-2022 a Sant Cugat, amb una tendència a l'alça en la demanda de secundària postobligatòria

Societat

Publicat el 9/set/21 per Martí González

El curs escolar 2021-2022 comença aquest dilluns amb més de 21.500 alumnes a Sant Cugat, una xifra similar a la de l'any passat, tot i que destaca la tendència a l'alça de la demanda a la secundària postobligatòria (del 6,76% respecte al curs anterior). Des de l'Ajuntament, precisament, es posen a disposició del departament per ampliar, encara més, les places de Formació Professional (FP) a la ciutat i, d'aquesta manera, absorbir la creixent demanda d'aquests estudis al país. Les dades, però, encara són provisionals i especialment a Sant Cugat, on destaca la matrícula viva (sol·licituds fora del termini de preinscripció), que continua sent un factor clau. Des que va acabar el període de preinscripcions fins al setembre s'han rebut 265 sol·licituds, més del doble que l'any passat (128). Una xifra que encara ha d'augmentar al llarg de tot el curs, fins al maig, amb alumnat nou que s'empadrona a la ciutat.

Segons les xifres presentades per l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la regidora d'Educació, Pilar Gorina, dels 21.568 alumnes matriculats fins ara, el 22,3% són d'Infantil (4.806 alumnes), el 36,4% de Primària (7.847 alumnes), el 26% de l'ESO (5.615 alumnes) i el 15,3% de secundària postobligatòria (3.300 alumnes, el 8,9% a Batxillerat, el 2,6% de Cicle Formatiu de Grau Mitjà i el 3,8% de Cicle Formatiu de Grau Superior).

Preferència pels centres públics

Es manté l'aposta majoritària de les famílies pels centres públics, que acolliran un 45,2% de l'alumnat (9.751), seguits dels concertats, amb un 31,2% (6.735) i, per últim, dels privats, amb un 23,6% (5.082). La demanda a les públiques ha augmentat un 1,5% respecte a l'any passat i la de les privades un 0,9%, mentre que a les concertades hi ha un descens de l'1,4%.

Aposta per l'FP

Un dels aspectes destacats d'aquest curs és l'augment de la demanda a tot Catalunya dels estudis de Formació Professional (FP). Sant Cugat vol aportar el seu gra de sorra en aquest aspecte i, a més del nou Grau Superior de cuina, l'institut FP obre un nou grup de tardes al Grau Mitjà d'Atenció a Persones en Situació de Dependència. També s'amplien lleugerament les ràtios per absorbir aquesta demanda i es treballa per augmentar l'oferta, a més, a l'Escola Municipal d'Art i Disseny de cara al curs que ve. A la ciutat, malgrat que les dades siguin provisionals, també s'ha registrat un augment significatiu que marca una tendència a l'alça en els estudis postobligatoris, amb un 6,76% més d'alumnes que l'any passat.

Ajudes Covid

Encara no s'han lliurat tots els ajuts que el consistori va anunciar pel curs passat en relació amb la pandèmia, tot i que els que falten, per l'augment de monitoratge de menjador per mantenir els grups bombolla i per la desinfecció a les extraescolars (420.000 euros), es preveu que els centres els puguin rebre abans que acabi el primer trimestre. Sí que s'han donat les ajudes a les escoles bressol i les escoles de música privades reconegudes (90.000 euros). Aquestes subvencions no es mantindran per al curs 2021-2022, pel relaxament de les mesures. L'Ajuntament, això sí, mantindrà els ajuts als centres públics per contractar monitoratge que atengui alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE) en el temps de migdia.

Espais municipals

El consistori continuarà cedint espais municipals als centres que ho requereixin, com per exemple l'institut Pla i Farreras, que utilitzarà el camp de futbol de Can Magí per fer esport, i l'escola La Mirada, que farà educació física a la ZEM de la Guinardera. El transport fins a la zona esportiva es finançarà entre l'Ajuntament i Serveis Territorials del departament d'Educació, al 50%. Tampoc es tanca la porta a oferir altres espais als centres que ho demanin, com per exemple aules del Casal de Mira-sol per a l'institut-escola Catalunya.

Obres i millores

Aquest estiu s'han fet obres i petites intervencions de millora en 11 centres de la ciutat, amb un cost municipal d'uns 55.000 euros. La més destacada, però, és l'adequació a l'institut-escola Catalunya, per part d'Educació, amb una ampliació d'uns 200 metres quadrats i una reforma per adaptar el centre a la secundària. L'import de licitació d'aquestes obres, que es faran durant el curs, és de 373.094,30 euros.




DECLARACIONS

Pilar Gorina

Hem tingut 265 sol·licituds d'alumnes entre la preinscripció i avui. A aquestes alçades, l'any passat van ser 128 i l'anterior 174. Per tant, nosaltres la dada que baixa la natalitat l'hem d'agafar entre cometes, perquè després hem de preveure assumir tot aquest alumnat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

Aquest any també comencem amb restriccions, amb canvis respecte el curs anterior, però amb la implicació i compromís de la comunitat educativa, les famílies i l'alumnat per tirar endavant el curs amb la màxima normalitat possible, malgrat les dificultats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio