La instal·lació de piscines a terrasses i balcons suposa un gran risc d'esfondrament
L'arquitecta Gemma Aznar recomana contactar amb un tècnic per confirmar que l'estructura està preparada per suportar el pes de l'aigua
Les piscines inflables poden tenir les mateixes sobrecàrregues i els mateixos riscos que les piscines permanents / Foto: Pixabay
SocietatPublicat el 13/jun/21 per Nora Tarnow
El confinament va fer augmentar les vendes de piscines inflables i desmuntables. Passar més temps a casa amb menys possibilitats de viatjar i l'arribada de la calor van ser els principals motius d'aquest increment. Aquest any 2021 sembla que la tendència continua igual, però els experts recorden que no tots els espais de la casa són adequats per instal·lar-hi una piscina. Muntar-les a les cobertes d'edificis, terrasses o balcons suposa un risc d'esfondrament, segons l'arquitecta Gemma Aznar.
Tant l'estiu passat com des de maig d'aquest any, a la botiga Decathlon de Sant Cugat han notat un increment important de la demanda dels productes relacionats amb els esports aquàtics, en especial de piscines desmuntables i piscines inflables, i al Leroy Merlin fins i tot parlen d'un creixement de més del 145% de vendes a la botiga de Sant Cugat respecte al 2020.
El problema és que no tothom sap que no es poden instal·lar a qualsevol lloc. L'arquitecta Gemma Aznar comenta que els forjats, és a dir els sostres dels edificis, es calculen de manera que puguin suportar una càrrega aproximada d'entre 200 i 300 quilos per metre cúbic. L'aigua que acumula una piscina, que té com a mínim entre 20 i 25 centímetres d'aigua, ja superaria aquesta càrrega màxima. Per a Aznar "el perill és evident" i recorda que ja ha passat en moltes altres ocasions que una estructura s'hagi desplomat per culpa d'haver-ne fet un mal ús.
Per evitar possibles accidents, els usuaris han de demanar prèviament una llicència per començar a executar les obres i han de contactar amb un tècnic perquè supervisi i confirmi que l'estructura està preparada per suportar el pes de l'aigua. Si es tracta d'un edifici comunitari, també s'ha de comunicar a la comunitat i aquesta ho ha d'aprovar.
L'arquitecta assegura que inclús una piscina de plàstic podria tenir les mateixes conseqüències que una piscina més permanent, però no s'acostumen a aplicar els mateixos protocols: "Una piscina inflable, si la muntes sobre terreny, no passa res, però des del moment que es munta sobre una estructura, encara que sigui una plata baixa, doncs ja hi ha un perill d'esfondrament. I si és al terrat, doncs encara més perquè els terrats es calculen més ajustats perquè normalment les sobrecàrregues d'ús són inferiors a les d'un sostre d'un habitatge". És per això que "és molt important que sempre hi hagi una supervisió de les instal·lacions", recalca. A més, a part de fer una consulta tècnica, cal llegir detalladament les descripcions dels productes i les instruccions d'ús abans de comprar i muntar piscines de plàstic per prevenir qualsevol desperfecte, tant si la compra es fa de manera presencial o per internet.
Si hi ha algun accident perquè l'estructura no compleix amb els requisits necessaris per instal·lar-hi una piscina, la responsabilitat recau sobre la propietat. En el cas de les piscines inflables, també recauria sobre l'usuari, amb l'excepció de si l'empresa no ho ha avisat a les seves instruccions.
DECLARACIONS
Gemma Aznar
El perill és evident: és que s'enfonsi el sostre perquè l'estructura es col·lapsa i no està preparada per suportar aquesta càrrega. Per tant, es pot desplomar perfectament, com hem vist que ha passat en moltes ocasions. Inclús una piscina d'aquestes de plàstic, desmuntables, de seguida acumulen una quantitat d'aigua que és perillosa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio