Guillem Padilla (detingut protestes 1-O): 'Vaig tenir la sort que el vídeo del meu cas es va fer viral'

Cugat Mèdia entrevista el jove de la dessuadora taronja detingut a Via Laietana durant les protestes per la sentència de l'1-O


  • Comparteix:

El 18 d'octubre de 2019 es van fer virals les imatges de la detenció d'un jove que portava una dessuadora taronja, que es manifestava a Via Laietana contra la sentència de l'1-O. La càrrega policial el va agafar per sorpresa i els antiavalots el van reduir. Guillem Padilla, santcugatenc i, llavors, menor d'edat, considera que la viralitat d'aquell vídeo va jugar a favor seu: 'És una cosa que li passa a molta gent, però jo vaig tenir la sort que el vídeo del meu cas es va fer viral'.

Padilla, en una entrevista a Cugat Mèdia, ha explicat que aquella manifestació tenia un ambient "pacífic", amb molts joves. És per això que encara ara se sorprèn de les càrregues: "No tenien cap motiu per venir". De fet, la manifestació era contra la sentència de l'1-O, però també contra les actuacions policials a les protestes. "Hi vaig anar per un motiu de repressió i, a sobre, em va passar tota aquella situació injusta", lamenta.

El jove santcugatenc, que està a punt d'acabar batxillerat i d'aquí poc s'enfrontarà a les PAU, recorda la reacció del seu pare quan li va trucar, detingut al complex policial de la Verneda: "Em va esbroncar molt fort perquè no em creia i, llavors, em vaig espantar molt perquè no m'ho esperava". Això sí, una vegada va veure les imatges, "em va demanar perdó infinits cops".

I què va pensar Guillem quan va veure el vídeo? "El primer que vaig pensar és que semblava un pringat", rememora. Ara bé, apunta que aquesta només era la primera impressió, ja que "quan saps la història de veritat veus que era un noi normal que no s'esperava allò".

"Recordo moltíssima por"

A Guillem la detenció el va agafar per sorpresa i, després de les imatges, el calvari va continuar. "Recordo moltíssima por", explica, abans de detallar els maltractaments que, assegura, va rebre per part dels agents de la Policia Nacional. "Em van donar diversos cops de porra. Recordo cops a les cames, a l'esquena". Els genolls els tenia cremats de l'asfalt, i d'estar agenollat a prefectura de la Via Laietana. També tenia un cop de porra que semblava que al colze hi tingués una pilota de tenis. Em van fer molt de mal".

Per tot plegat, Guillem va presentar una denúncia per maltractaments contra la Policia Nacional. En un primer moment, l'Audiència de Barcelona va desestimar-la, però ara la porta torna a estar oberta a investigar la situació, ja que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs contra l'arxivament de la denúncia. "Ningú pensava que ens acceptarien el recurs", admet Guillem, que mostra la seva solidaritat amb altres casos similars on les esmenes no s'han acceptat. "La repressió és constant".

Vist per sentència

El judici pel cas de Guillem es va celebrar el 14 d'abril i està vist per sentència. Tant el jove santcugatenc com el seu entorn esperen la sentència amb optimisme, ja que els agents que van declarar com a testimonis van ser incapaços de reconèixer-lo. "Si m'acusen d'arrencar llambordes i llançar-les i després no en tenen proves, no poden dir que em van veure", reflexiona, tenint en compte que al vídeo viral no es veu en cap moment que agredís cap agent. La Fiscalia demana per a Guillem un any de llibertat vigilada i 40 dies d'ordre d'allunyament de la comissaria de la Policia Nacional de Barcelona.

Arran de tota la seva situació, el jove de la dessuadora taronja també ha pogut conèixer un grup de gent "amb empatia". Es tracta del seu grup de suport, a qui agraeix tot l'esforç que està fent per ell. Celebra que hi hagi gent que l'ajuda desinteressadament, "amb tota la bona fe del món".

També s'ha posat del seu costat el ple de Sant Cugat, amb l'aprovació d'una moció d'ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat que demana que s'anul·li la causa judicial, així com l'absolució de Guillem i de "totes les encausades" arran d'aquelles manifestacions "i de la resta de causes en defensa de la independència i dels presos polítics". El grup del PSC es va abstenir, mentre que Cs ha votat en contra de la moció.




Guillem Padilla

El meu cas és especial per la viralitat del vídeo, però això li passa a molta gent que no ha tingut la sort que el vídeo es fes viral.

Guillem Padilla

Em van donar cops de porra, cops a les cames i a l'esquena. Tenia els genolls cremats de l'asfalt i d'estar agenollat a la prefectura de Via Laietana. Tenia un cop que semblava que tingués una pilota de tenis al colze. Em van fer molt de mal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.