Quina és la polèmica?
El problema és que no té en compte la qualitat de l'aliment en si, només es fixa en els seus nutrients. Així, per exemple, dona una puntuació molt baixa a l'oli d'oliva o als fruits secs, perquè són molt calòrics, encara que siguin aliments molt saludables, i una bona puntuació als lactis edulcorats, obviant la quantitat de sucres (nutricionalment, els edulcorants també són sucres, encara que tinguin menys calories) que incorporen. Tot i que l'objectiu d'aquest etiquetatge és comparar productes de la mateixa categoria (per exemple, els diferents tipus de formatge), és inevitable notar les incongruències entre categories diferents.
Un altre dels factors controvertits d'aquesta eina és que la seva implementació no és obligatòria, de manera que algunes empreses estan optant per etiquetar només els productes que obtenen una bona puntuació i en surten, per tant, afavorits.
L'opinió de les expertes
La nutricionista de Cabanas Nutrition, Andrea Puigdellívol, considera que podria ser una eina molt útil, però que, tal com l'han implementat, "genera molta confusió". Segons explica la nutricionista, és una escala que valora la densitat energètica, "parla literalment de calories" i el problema, segons diu, és que "no diferencia la qualitat dels nutrients, la seva densitat nutricional". Així, per exemple, "la gent pot entendre que és millor la Coca-cola Zero, que surt en verd, que uns fruits secs, que obtenen una valoració vermella".
Per la seva banda, la pediatra Anna Pizà també considera "que el Nutri-score no és una eina perfecta". Pizà creu que l'eina funciona per detectar els sucres, però que en canvi no valora bé els greixos, "perquè no distingeix els greixos saludables, com el dels fruits secs, l'oli d'oliva o l'alvocat, dels greixos trans". En aquest sentit, la pediatra recomana l'aplicació Myrealfood per saber quins aliments són saludables i quins no.
Andrea Puigdellívol
Ens podria servir només per comparar productes semblants, per exemple, formatges entre ells, o begudes energètiques entre elles. Però per exemple, en una escala de verd a vermell, on verd és saludable i vermell s'ha d'evitar, l'oli d'oliva i els fruits secs sortirien en vermell, perquè són alts en greixos, però no han tingut en compte quin tipus de greix és.
Anna Pizà
els fruits secs, de l'oli d'oliva verge extra, l'alvocat... I eliminar els greixos trans. Això és el que el nutriscore encara no acaba de valorar bé. Funciona millor per la detecció dels sucres, però no tant pels greixos.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.