Del tabú al plaer: un 8-M per reivindicar les sexualitats lliures
Una quarantena d'activitats conformen el programa del Dia Internacional de les Dones a Sant Cugat
Moment de la presentació dels actes / Foto: Ajuntament (Lali Puig)
SocietatPublicat el 2/mar/21 per Anna González
Sant Cugat clama per al Dia Internacional de les Dones 'Construïm les nostres sexualitats'. És el lema d'un programa d'activitats que aplega una quarantena de propostes que posen el focus en les sexualitats lliures, desitjades i consentides, des d'una visió transversal i intergeneracional. Un cicle que arrenca aquest dijous i que oferirà tallers, xerrades, debats i espectacles per 'fugir dels tabús existents' envers el plaer, el coneixement del cos i la diversitat sexual.
"El primer que hauríem d'aprendre sobre el sexe és a desaprendre. Desaprendre molta de la vergonya que ens han ensenyat a tenir, a evitar", ha explicat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, durant la presentació del programa d'activitats que s'allargarà fins al 24 de març i que busca, precisament, això, debatre i formar sobre les sexualitats.
Són una quarantena de propostes, organitzades amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats, principalment virtuals. Tot i així, el diumenge 7 de març una jornada reivindicativa, lúdica i se sensibilització convertirà la plaça d'Octavià en l'epicentre de les activitats. El mateix dilluns 8 de març, a les dotze del migdia, tindrà lloc l'acte institucional amb motiu de l Dia Internacional de les Dones amb la lectura del manifest i una actuació teatral.
Programa
Les propostes s'iniciaran aquest dijous amb el taller gratuït en línia 'Abraçant un cos ferit: sexualitat restaurativa', adreçat a dones que estiguin transitant processos oncològics o malalties autoimmunes.
És el tret de sortida a un programa que inclou la projecció de documentals com 'Allò que no et mata...', d'Alexe Poukine, i 'The letter', sobre la realitat de les dones a Kènia. També el cinfefòrum 'La vida empieza hoy', sobre sexualitat i gent gran.
Les arts escèniques també hi són presents amb l'obra 'Vull, va', de Me La Pela, al Teatre de Mira-sol; 'El Llibre de Marguerite Porete, Feminisme i mística al s. XIV', de Bubulina Teatre, al Claustre del Monestir, i 'Els dies mentits', de Marta Aran i producció Flyhard, també al Teatre de Mira-sol; a més del concert 'La revolució de la tradició', amb Marala-Paula Grande i Anna Ferrer-Tarta Relena, sota la direcció artística d'Albert Puig.
El programa es complementa amb formacions, xerrades i debats, que abordaran temàtiques com les experiències de dones migrades i refugiades amb 'Dones desplaçades', la hipersexualització en infants i joves amb 'Cos i Ficció', els drets sexuals, les dones en temps de pandèmia, i les dones i la diversitat intel·lectual, entre d'altres. Les propostes també estaran presents als centres educatius i tindran en compte els més petits.
L'esport se suma a les reivindicacions amb la Setmana Esportiva de la Dona.
Consulta aquí totes les activitats vinculades al Dia Internacional de les Dones a Sant Cugat
DECLARACIONS
Núria Gibert
Volem fugir dels tabús existents envers el plaer, el coneixement del cos i la diversitat sexual. El primer que hauríem d'aprendre sobre el sexe és desaprendre. Desaprendre molta de la vergonya que ens han ensenyat a tenir, a evitar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio