El curs escolar es reprèn aquest dilluns malgrat les restriccions anti-Covid
Els 10 dies de restriccions no afecten a les escoles, que han obert tal com estava previst
Comença un nou trimestre a les escoles i es manté la mascareta / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 11/gen/21 per Sara Bella
Els centres educatius de Sant Cugat i de tot el territori català reprenen les classes aquest dilluns. Tot i la petició d'una vintena d'experts d'ajornar l'inici escolar per la situació epidemiològica, des dels departaments de Salut i Educació s'ha optat per obrir els centres a la data prevista. La decisió ha estat molt ben rebuda per bona part de la comunitat educativa santcugatenca.
Els experts, entre els quals s'hi troben els investigadors Oriol Mitjà i Montserrat Rué, han signat una petició en la qual han demanat a l'administració que faciliti l'educació telemàtica i el teletreball per reduir la interacció social. A la missiva, afirmen que els menors tenen més probabilitats de portar els virus a les llars i de transmetre'l. Tot i això, la sol·licitud no ha estat acceptada per part de la Generalitat, que ha mantingut els seus plans i ha obert els centres dilluns.
Respecte a l'educació telemàtica, la presidenta de la Coordinadora de les Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat, Xènia Amorós, considera que "la millor manera de garantir l'equitat és amb les classes presencials". Afegeix que "l'educació és un dret fonamental i quan nosaltres vulnerem un dret fonamental, qui més perjudicat en surt són precisament aquells que són més vulnerables".
A més, Amorós considera que el concepte d'educació obligatòria s'hauria d'ampliar a les activitats extraescolars i destinar recursos perquè es puguin desenvolupar amb normalitat, ja que "són activitats que també contribueixen a garantir la igualtat d'oportunitats i, per tant, haurien de ser considerades com un dret essencial". Sobre les possibilitats de contraure la Covid-19 als centres, Amorós ha dit que "aquest primer trimestre s'ha demostrat que les escoles no són un focus de contagi, sinó que simplement reflecteixen el contagi comunitari que hi ha a l'entorn on es troben".
Per la seva banda, la regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha explicat que des de la Generalitat "s'ha apostat per mantenir els centres educatius oberts sempre que no estiguem en una situació límit" i que, per tant, calia obrir els centres al més aviat possible. La regidora ha afegit que, com ha explicat el conseller Bargalló, "s'ha vist que entre nens i joves hi ha menys contagis quan els centres són oberts que quan són tancats".
Finalment, la directora del l'escola L'Olivera, Roser Lluch, recorda que "les escoles tenen un element socialitzador molt important per afavorir l'equitat" i, per això, creu que és molt important mantenir-les obertes. A més, subratlla que "a les escoles en realitat hi ha hagut molt pocs contagis; nosaltres, en tot el primer trimestre, vam tenir un únic positiu, i va ser al desembre".
DECLARACIONS
Xènia Amorós
Vam veure durant la primera onada com l'educació telemàtica agreujava la bretxa social. Qui més perjudicat es va veure d'aquesta educació telemàtica van ser precisament els més vulnerables. Això vol dir que la presencialitat és indispensable per garantir l'equitat i la igualtat d'oportunitats.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pilar Gorina
Hi ha menys casos entre 0-9 i 10-19 anys quan els centres són oberts que quan els centres són tancats. Per tant, la meva aposta personal sempre és que els centres estiguin oberts, a no ser que arribem a una situació límit que ho faci insostenible.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Roser Lluch
Preparem l'inici d'aquest segon trimestre amb una actitud resilient i proactiva. Sabent de la importància que té aquest treball en xarxa de tota la comunitat educativa. Sabent que l'escola és un lloc segur. I també ressaltar la importància d'aquest element socialitzador, emocional i d'equitat que esdevé l'escola i també sobretot el món del lleure.
Your browser doesn’t support HTML5 audio