La cessió de les Cases dels Mestres per part de l'Ajuntament a la cooperativa Clau Mestra és a punt de produir-se, després que les persones que hi vivien s'hagin compromès a abandonar l'immoble entre aquest dilluns i dimarts, segons ha pogut saber Cugat Mèdia. Una vegada marxin, la cooperativa podrà engegar el projecte de rehabilitació perquè esdevinguin habitatges socials.
Segons ha pogut saber Cugat Mèdia, les dues persones que hi vivien ja han trobat un nou lloc per viure. Aquest dimecres una comitiva judicial haurà de constatar que efectivament les Cases dels Mestres estan buides i això donarà llum verda perquè es pugui començar a desenvolupar el projecte.
Tot plegat arriba tres setmanes després que s'ajornés el desnonament d'aquests habitatges, situats a la Floresta, gràcies a un acord entre totes les parts implicades, juntament amb el Sindicat de Llogaters.
Les Cases dels Mestres, un procés dilatat en el temps
Juny 2014: Okupen sis cases de la Floresta per reivindicar la implantació 'efectiva' de la masoveria urbana a la ciutat. Es tracta de les antigues cases dels mestres del districte, ubicades prop de les pistes de Can Llobet i que són propietat de l'Ajuntament.
Març 2015: Sant Cugat impulsa la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, a través d'un acord de col·laboració entre el col·lectiu 6 Claus, la cooperativa Sostre Cívic, l'Ajuntament i Promusa.
Octubre 2016: La plataforma Clau Mestra reclama que l'Ajuntament desbloquegi el projecte de masoveria urbana de les Cases dels Mestres, a la Floresta, que es troba aturat per problemes amb la limitació del terreny.
Juny 2017: El ple municipal aprova provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de les Cases dels Mestres, darrer tràmit urbanístic per desencallar el projecte.
Desembre 2017: Quatre unitats familiars de les 11 que van obtenir l'adjudicació inicial abandonen el projecte en els gairebé dos anys que fa que es va fer el sorteig. El projecte segueix on era al gener del 2016: els adjudicataris esperen que els cedeixin el dret de superfície per poder començar a rehabilitar les cases.
Febrer 2019: El col·lectiu Clau Mestra -anteriorment Sis Claus-, a través de la cooperativa Sostre Cívic, critica que encara no s'hagin dut a terme els tràmits previs per iniciar el projecte. Sobretot, diuen, la signatura del dret de superfície en favor de la cooperativa, ja que els immobles són propietat de l'empresa municipal Promusa.
Març 2019: El ple fa un pas administratiu més amb l'intercanvi de finques entre l'Ajuntament i l'empresa municipal d'habitatge, Promusa, i el corresponent canvi de la titularitat. Una transmissió de terrenys en què ara el consistori consta com a titular dels terrenys per a usos viaris i Promusa com a titular de la finca destinada a habitatge.