Consells de seguretat per quan deixem el nostre domicili si marxem de vacances

Els Mossos d'Esquadra alerten del perill de fer difusió de la nostra absència a les xarxes socials

Societat

Publicat el 4/ago/20 per Andrea Figueras

Deixar el nostre domicili de forma segura mentre estem de vacances no depèn només de tenir instal·lat un sistema d'alarma o de detecció de moviment. Joan Ferri, cap de la policia comunitària de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat, explica a Cugat Mèdia què es pot fer per prevenir robatoris.

Plantejar-se per on podria accedir un lladre a casa és un exercici pràctic amb el qual podem detectar els principals punts febles del nostre habitatge. En aquest sentit, els Mossos destaquen que la principal via d'entrada en robatoris a pisos és la porta d'entrada principal, per la qual cosa es recomana instal·lar un pany 'anti-bumping'. Pel que fa a cases adossades o a quatre vents, sovint es descuiden les plantes superiors, deixant finestres obertes o eines a l'exterior de l'edifici que poden facilitar l'accés, com escales o mobles que puguin servir per escalar.

S'aconsella tenir una persona de confiança que pugui anar de tant en tant al domicili, obrir la casa i encendre llums perquè es vegi que hi ha vida a l'interior de la casa. Deixar roba a l'estenedor pot ser un senyal per fer entendre que hi ha gent vivint a l'habitatge i es recomana que la persona de confiança retiri de la bústia el correu de forma periòdica.

Els Mossos alerten d'una tècnica que han fet servir els lladres en alguns municipis per saber si hi ha gent dins el domicili, tancar el corrent d'aigua en aquells habitatges on fàcil accés als comptadors. Si no es reactiva la circulació, entren al domicili. A banda dels consells de seguretat, els Mossos recorden que la col·laboració ciutadana és primordial per actuar de forma efectiva quan es produeix un robatori i demanen que s’alerti immediatament si es sospita que se n’està perpetrant un.

Més accions per evitar robatoris

  • Desviar les trucades del telèfon fix al mòbil, ja que és un altre senyal d’absència de persones a l’habitatge.
  • Evitar fer difusió a les xarxes socials de la nostra absència, ja sigui durant la nostra estada fora o abans de marxar.
  • Fer inventari dels objectes de valor amb fotografies en les quals es vegi el número de sèrie i color. Guardar-los en un lloc segur, com una caixa forta.
  • Posar reixes i llums detectors de moviment exterior.
  • Instal·lar un pany 'anti-bumping'.
  • Evitar deixar escales, eines o mobles a l'exterior que permetin l'escalada a les plantes superiors.
  • Tenir una persona de confiança que pugui anar de tant en tant a l'habitatge, retirar el correu i obrir la casa.