Càritas Sant Cugat manté el mig miler de famílies ateses i alerta que 'cal estar preparats' per anar a pitjor
La crisi del coronavirus ha duplicat el nombre de famílies que reben ajudes de Càritas a Sant Cugat
Publicat el 7/jul/20 per Martí González
Càritas Sant Cugat ha presentat la memòria del 2019 amb la mirada posada en la del 2020, marcada per la crisi sanitària, social i econòmica de la pandèmia de la Covid-19. L'any passat l'entitat va atendre 787 famílies, 300 de les quals per primera vegada, i va destinar prop de 892.000 euros en els seus programes socials. Unes xifres molt similars a les del 2018 que s'han disparat des d'aquest març, amb l'inici de l'estat d'alarma, fins arribar a doblar-se.
Actualment, Càritas atén unes 500 famílies regularment, una dada que s'ha estabilitzat en els darrers dies però que suposa el doble de les que atenia abans de la pandèmia. El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlés, ha destacat la tasca de les persones voluntàries, especialment en la situació actual, i ha assegurat que, fins ara, s'ha mantingut la qualitat dels lots entregats i dels serveis prestats. El mossèn, això sí, alerta que 'cal estar preparats' per si la situació empitjora en els propers mesos i remarca la necessitat de col·laboració amb l'Ajuntament i amb altres entitats socials perquè Sant Cugat lluiti conjuntament i complementària contra la pobresa. Una col·laboració que també ha posat en valor la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, qui ha assegurat que no els sorprèn que un nombre tan gran de famílies santcugatenques requereixi d'ajuda per tenir les necessitats bàsiques i que 'treballar perquè això no passi és una prioritat d'aquest govern'.
Pel que fa al perfil, la majoria d'usuàries continuen sent dones, nouvingudes a Catalunya i sovint en situació irregular, un fet que els dificulta, per exemple, trobar feina. Aquest 2019 han augmentat les famílies amb fills que han requerit ajuda i s'han reduït les persones soles.
També és significatiu, en relació amb la problemàtica de l'habitatge, l'augment del 43% de persones que han utilitzat els serveis d'higiene que ofereix l'entitat, com la bugaderia i les dutxes. Gairebé un 32% de les famílies ateses vivien en habitacions rellogades, més d'un 12% en domicilis de familiars o amics i un 6% vivia en un 'infrahabitatge', en condicions sanitàries poc adequades.
L'entitat a Sant Cugat compta amb 3 professionals de Càritas Diocesana de Terrassa, una de la parròquia i 225 persones voluntàries.
El 2019 de Càritas, en xifres
DECLARACIONS
Emili Marlés
El que m'agradaria és que ens quedéssim aquí, però crec que la cosa anirà a pitjor. Hi ha un impacte econòmic que ja s'està veient però que pot anar a pitjor, perquè hi ha gent que té un coixí però que si s'allarga la situació s'acabarà i pot acabar a Càritas. Hem d'estar preparats.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Núria Gibert
No és en absolut nou per nosaltres. Evidentment ho hem de lamentar, perquè estem parlant de necessitats molt bàsiques per viure dignament, però és una prioritat absoluta d'aquest govern.
Your browser doesn’t support HTML5 audio