Infants i confinament: un repte o una oportunitat?
Recomanacions per afrontar aquests dies amb menuts a casa de la mà d'Edbuilding
Publicat el 19/mar/20 per Albert Prat
Els infants viuen aquests dies una situació anòmala, com també ho fan les seves famílies. El confinament canvia radicalment el seu dia a dia i els qui els tenen a càrrec han d'enfrontar-se a tenir-los tancats a casa les 24 hores del dia. El 'Sant Cugat a fons' ha parlat amb la directora pedagògica d'EdBuilding, Noemí Royes, per establir algunes claus per passar el millor possible aquests dies i, fins i tot, extreure'n situacions positives de cara al futur.
No són vacances
El primer que cal tenir en compte és que no estem de vacances. Es tracta d'una situació excepcional que els menuts, com els adults, no acaben d'entendre. Partir d'aquest supòsit ens ajudarà a 'portar el millor possible la situació'.
Siguem sincers
Ser conscients de la situació tant nostra com seva ens ajudarà a connectar millor amb els infants. Cal explicar-los com ens sentim i quina mena de dubtes tenim pot fer que ells s'expressin més lliurement. Royes recomana també focalitzar-se 'en el benestar' de petits i grans.
La rutina
És important establir una rutina que ens serveixi com a guia, tot i que no cal ser excessivament estrictes. Recomana consensuar-lo amb els mateixos infants si tenen l'edat suficient com per a poder-ho fer.
Passar temps de qualitat amb ells
El confinament pot ser un bon moment per llegir contes tranquil·lament al sofà o dedicar temps a aquelles coses per les quals normalment anem massa atabalats.
Fixar pautes d'exercici físic
Com els adults, els nens necessiten mantenir-se actius i per això cal buscar maneres per fer exercici a casa amb les limitacions que siguin, si pot ser conjuntament entre adults i infants millor.
S'ha de continuar amb l'escola, però sense estrès
Algunes escoles mantenen el funcionament escolar com poden, però Royes crida a agafar-se el ritme acadèmic d'una altra manera i intentar buscar solucions lúdiques i que animin als nens a aprendre.
Aprofitem per conèixer-nos millor
Aquests dies també poder servir per estrènyer llaços amb els petits que el dia a dia no ens permet i per créixer conjuntament en molts sentits, també el de la resolució de conflictes.
Baixem el ritme
Royes remarca que habitualment anem sempre 'molt ràpid' i molt enfocats a l''eficiència', però que ara mateix cal posar-se al 'ralentí' i transmetre 'paciència i estima', un procés pel qual també cal un procés d'aprenentatge.
DECLARACIONS
Noemí Royes
Hem de començar per pensar i focalitzar-nos en el benestar nostre i seu i explicar-los com ens sentim nosaltres per obrir la porta a que ens expliquin com se senten ells. Quan som capaços de generar espais de mirar-nos i trobar-nos, la resta flueix molt més fàcilment.
Your browser doesn’t support HTML5 audio