Experts en atenció als menors reivindiquen a Sant Cugat l'educació i l'acolliment
La primera jornada del Síndic aborda el passat, present i futur dels drets dels infants
Publicat el 5/jun/19 per Roger Cuartielles
La Convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides va ser adoptada el 1989. Els països signants es van comprometre llavors a garantir cadascun dels 54 articles, però el compliment no sempre ha estat el 'desitjable'. Al voltant d'aquesta qüestió ha girat la primera jornada del Síndic, que aquest dimarts ha volgut reflexionar sobre la situació actual dels drets dels infants, fer-ne una retrospectiva i mirar cap al futur. Ho ha fet amb experts en atenció als menors, ja sigui des de la mateixa Sindicatura, des dels instituts o des dels Centres Residencials d'Acció Educativa, els CRAE. Tots ells, han defensat l'educació com un dels principals pilars per garantir els drets dels infants, i han remarcat la necessitat d'atendre sobretot aquells menors més vulnerables.
La jornada ha estat la primera d'un cicle de trobades que el Síndic, Ramon Palacio, vol impulsar per tractar qüestions ciutadanes. Palacio ha explicat que la intenció és que es facin dues jornades anuals. La següent, ha dit, serà després de l'estiu.
L'atenció als MENA
L'arribada de Menors Estrangers no Acompanyats (MENA) ha centrat bona part del discurs dels ponents. L'adjunta del Síndic de Greuges de Catalunya per a la defensa d'infants i adolescents, Maria Jesús Larios, ha reivindicat la capacitat del territori català per acollir els menors que migren sense referents adults. 'Parlem d'una qüestió de responsabilitat'. Larios també ha alertat de la infrainversió en polítiques d'acompanyament que hi ha a Catalunya. 'Estem per sota de la mitjana europea en finançament a polítiques de suport familiar'. Segons Larios, la Convenció dels Drets dels Infants estableix que el dret a rebre protecció no només ha de ser garantit per l'entorn familiar, sinó que l'administració 'té l'obligació de donar suport a les famílies'.
Des del món educatiu, l'exdirector de l'institut Leonardo da Vinci, Ramon Casals, ha posat de relleu la importància de donar llibertat als infants. 'Vivim en la tirania de la planificació i de la felicitat: els infants tenen dret a avorrir-se i a equivocar-se', ha reivindicat. 'Estem cremant la infantesa, els fem joves massa de pressa'. Casals també ha reflexionat sobre el paper dels centres educatius a l'hora d'integrar i acollir.
La funció del CRAE Els Lledoners de Les Planes
El director del CRAE Els Lledoners, Jordi Panés, ha explicat que, en el cas dels menors tutelats, els que s'escolaritzen tenen un recorregut molt diferent dels que només accedeixen a formació instrumental. 'L'educació és bàsica'. L'educador també ha posat de manifest la feina que es fa des del centre, que acull joves migrants. Els menors, ha explicat, segueixen un pla formatiu individualitzat segons les seves necessitats.
'No intentem ser la llar que han deixat, ni podem ser-ho, però sí que els donem eines', ha defensat l'educador, que també ha explicat que des de fa dos anys i mig els joves del centre cada vegada participen més d'activitats ciutadanes al barri i col·laboren amb diferents iniciatives. 'La diferència ens fa por a tots, a una banda i a l'altra, però quan hi ha convivència la por canvia'. Panés també ha lamentat que des de determinats sectors com els mitjans de comunicació i alguns representats polítics s'hagi generat 'alarma'. 'No estem en cap situació d'invasió, Catalunya té capacitat per acollir'. De fet, l'educador ha recordat que la majoria de menors que s'allotgen en centres són joves nadius i que els menors migrants només representen el 35,1%.
DECLARACIONS
Maria Jesús Larios
Ni invasió ni crisi, ni situacions inassumibles per una societat amb la riquesa i la magnitud de la catalana.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Jordi Panés
No només hem d'acollir perquè Catalunya creguem que és un país d'acollida, sinó que cal fomentar l'arrelament i això és el que fem nosaltres.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Ramon Casals
No hem de caure en voler omplir els infants d'activitats. Els infants tenen dret a avorrir-se.
Your browser doesn’t support HTML5 audio