Montse Gavagnach (metgessa CAP Valldoreix): 'L'únic tractament mèdic per a la grip és la vacuna'
Montse Gavagnach, durant l'entrevista / Foto: Mútua Terrassa
SocietatPublicat el 26/oct/18 per Albert Prat
La campanya de la grip està en marxa a la sanitat pública catalana i els grups vulnerables estan cridats a vacunar-se per evitar contagis. Cugat.cat ha parlat amb la metgessa de família del CAP de Valldoreix Montse Gavagnach sobre aquesta epidèmia, que es manifesta especialment quan arriba el fred i les vacances de Nadal.
Escolta-ho
Què és la grip?
És una malaltia infecciosa, provocada pel virus 'influenza' que produeix una malaltia generalitzada amb diferents símptomes banals.
Quina mena de símptomes hem d'identificar amb la grip?
Si algú es lleva de cop, d'avui per a demà, amb mal d'ossos, febre alta, mal de gola, tos, mocs... Algunes vegades també diarrea.
Què hem de fer quan els notem?
Prendre tractament simptomàtic, beure molt líquid, hidratar-se bé, fer repòs i prendre algun antitèrmic. Això sí, si la febre és molt alta, quan es tus i fa mal el pit, si s'expectora... Sobretot en els nens, davant del dubte cal consultar amb un metge.
Per evitar contagis, el millor és quedar-se a casa. Per això els grans contagis passen per Nadal, quan tothom es reuneix.
Quines mesures podem prendre nosaltres?
Entre els adults, el temps de contagi és un dia abans i fins cinc dies després. En aquest període s'ha d'intentar no mantenir contacte directe, rentar-se molt sovint les mans i les normes típiques de quan estem constipats.
També es poden fer servir solucions hidroalcohòliques desinfectants i anar-se rentant les mans.
Per quines vies es transmet?
A través de la saliva que surten quan tossim. També es pot contagiar per objectes, si algú ha tossit i li ha tocat la mà i després agafa una barana o un pom d'una porta podria contagiar qui el toqui després.
Quins grups són especialment vulnerables a la grip?
Persones que pateixen malalties debilitants o que estan baixes de defenses, com transplantants, persones que reben tractament de corticoides, embarassades, asmàtics, pacients amb problemes pulmonars...
A vegades sentim persones que ens diuen que els van vacunar i no va funcionar. Val la pena vacunar-se?
Des de la perspectiva mèdica, l'únic tractament per evitar la grip és la vacuna. Com que és un virus que va mutant any a any s'ha de preveure i algun any el que passa és que no l'encertem del tot, entre cometes. I tot i així evita un 50% de les grips.
Com preveieu la campanya de la grip d'aquest any?
Les autoritats sanitàries diuen que aquest any sembla que serà millor que l'any passat. Això sí, no sabem els patrons que fan que sigui millor o pitjor i per tant fins que no ens hi trobem no ho podrem assegurar.