Els pressupostos participatius reben 293 propostes, la majoria sobre espai públic i mobilitat
Imatge de la promoció del procés participatiu
SocietatPublicat el 14/nov/17 per Sergio Morales
Els pressupostos participatius, amb què els santcugatencs poden decidir la destinació de dos milions d'euros en les inversions per al 2018-2019, han sumat 293 propostes i 1.386 suports. Només 23 propostes no han rebut els cinc suports necessaris per tirar endavant. Gairebé un centenar de les iniciatives estan lligades als àmbits d'espai públic i mobilitat i Centre Est és el districte que ha rebut més idees. Així, es registra un descens del 70% respecte a l'any passat perquè enguany s'ha limitat a una el número de propostes per persona o entitat per agilitzar la tria i incentivar l'elaboració. Fins aquest diumenge es pot donar suport a les iniciatives i les que aconsegueixin cinc vots passaran a la validació tècnica.
El Comissionat de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech, ha explicat a Cugat.cat que les propostes d'enguany són de millor qualitat i s'ajusten millor a les demandes del procés participatiu. També ha destacat que gairebé totes han sumat els suports necessaris.
Joan Puigdomènech
Això es veu quan es demana un nombre de suports mínim i pràcticament totes les que s'han presentat els han aconseguit.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Projectes de barri i de ciutat
Enguany la iniciativa ha ampliat l'edat de participació, ara a partir dels 14 anys, i la garantia que tots els districtes tindran un projecte escollit. S'han presentat 129 'projectes de barri', que poden tenir una dotació de fins a 80.000 euros. El districte amb més propostes és Centre Est (45), seguit de (Centre Oest 29), Mira-sol (24), la Floresta (17) i les Planes (15).
Pel que fa als 'projectes de ciutat', que poden disposar de fins a 300.000 euros, s'han presentat 157 propostes. D'aquestes, gairebé dues terceres parts van dedicades a l'espai públic (46) i a la mobilitat (46). Segueixen a aquestes temàtiques benestar i ciutadania (19), esports (17), medi ambient (15), cultura (6), innovació (5) i altres àmbits (9). No s'ha presentat cap proposta en l'àrea d'educació.
De tots els projectes presentats, els ciutadans n'escolliran cinc de ciutat, amb una dotació econòmica de fins a 300.000 euros, i cinc de barri, amb una dotació de 80.000 euros.
Calendari
La campanya de promoció, sota el lema #PracticoCiutat, va arrencar el 23 de novembre i ha suposat una despesa en promoció, per part de l'Ajuntament, de 9.000 euros. Enguany s'han reservat 30.000 euros que treballaran el Consell d'infants i el Consell de Joves 13/16. A banda, hi ha una reserva de 70.000 euros per a gestió del procés, comunicació i imprevistos.
Entre el 20 de novembre i el 31 de desembre se sotmetrà a validació tècnica les propostes que hagin aconseguit cinc o més suports. A partir de l'any vinent, del 15 de gener al 28 de febrer serà el moment de treballar els projectes validats en els tallers de debat ciutadà. La votació de les 30 propostes finalistes tindrà lloc entre el 28 d'abril i el 6 de maig. L'execució de les 10 iniciatives escollides s'efectuarà entre l'1 de juny i el 31 de desembre.