Martínez: 'Cal una revolució democràtica dels comuns per recuperar la sobirania'

Martínez ha fet la ponència 'Béns comuns i canvi d'època: perspectives econòmiques, polítiques i socials'

Política

Publicat el 24/jul/13 per Raquel Ligero

El repte col·lectiu com a societat és pensar en una democràcia dels béns comuns a nivell europeu que passi, si cal, per una revolució. Aquesta és l'opinió del doctorant de lnstitut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), Rubén Martínez, que ha ofert una ponència al curs d'Estiu de la Unipau. Martínez considera que l'única manera de recuperar la sobirania social i institucional és 'trencar amb la Troika' i canviar les formes de gestió dels recursos, prenent com exemple algunes experiències que neixin de la proximitat del municipalisme.


MIRA-HO A CUGAT TV

Martínez parteix de la premisa que la Unió Europea (UE) és un espai 'no democràtic' i sense sobirania popular, on les decisions responen al mercat com a ens regulador. Per al doctorant de l'IGOP, el desafiament de la societat passa per trencar amb aquest organisme i apostar per una nova gestió dels recursos basada en els béns comuns.

Rubén Martínez

Com pensar la revolució de la democràcia dels comuns a nivell europeu. És el gran repte a nivell col·lectiu. Hem de tombar la Troika, ja que és un tipus de govern sobre el qual no podem decidir.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A més, subratlla la importància de seguir el concepte zapatista de 'manar obeint', a través del qual s'exerceix des del poble un control de l'autoritat. En aquest sentit, considera que el municipalisme és un dels espais democràtics on encara es pot mantenir aquesta connexió amb la ciutadania i planteja que haurien de ser fórmules democràtiques exportables a altres espais de poder més elevats.