Acord municipal per posar fil a l'agulla als pressupostos amb perspectiva de gènere

El ple municipal d'aquest dilluns ha acordat treballar per eradicar les desigualtats entre homes i dones

Imatge del carrer de Santa Maria de Sant Cugat / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Política

Publicat dilluns per Redacció

El ple municipal ha acordat aquest dilluns continuar treballant els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, amb la finalitat d'eradicar les desigualtats entre dones i homes. Una proposta, presentada per En Comú Podem, que ha comptat amb el suport del govern (Junts i ERC), el PSC i la CUP; i els vots en contra del PP i VOX.

Escolta-ho

Aquesta és la tercera vegada que el ple municipal de Sant Cugat tracta la proposta de treballar els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere. El 2017, l'aleshores ICV-EUiA, CUP i ERC van acabar retirant una moció perquè els pressupostos del 2018 tinguessin perspectiva de gènere, en considerar que les esmenes de l'equip de govern eren una "moció alternativa'.

Va ser l'octubre 2018 quan la moció, presentada també per ICV-EUiA, es va aprovar. Aquesta tenia per objectiu trobar el compromís municipal d'incorporar aquesta qüestió en els comptes a través d'un equip d'experts que tracés una metodologia pròpia per analitzar els pressupostos i la seva execució en clau de gènere. De fet, aquesta moció va permetre que s'analitzessin i es fes un informe d'impacte de perspectiva de gènere dels pressupostos del 2017 i 2018.

El portaveu d'ECP, Ramon Gutiérrez, ha destacat que "aquesta tasca es va deixar de fer el 2019", i que per això han considerat que era "rellevant" tornar a presentar la moció.

El govern, el PSC i la CUP s'han adherit a la proposta. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia d'economia, Carles Brugarolas, ha mostrat la intenció del govern en treballar amb aquesta línia, ja iniciada en el passat, amb un "som-hi i continuem avançant en aquesta matèria". Tot i això, el govern ha presentat esmenes a la moció, que també s'han aprovat "per tal que la proposta pugui ser una realitat". En aquest cas han proposat eliminar els punts de la moció que comporten despesa econòmica o la realització de grups de treball.

Des del grup socialista, el regidor José Maria Gallardo a apuntat que "incorporar aquesta mirada en els pressupostos municipals significa garantir que les polítiques públiques s'adrecin a tothom i tinguin en compte les necessitats reals de la ciutadania".

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Marco Simarro, ha recordat que per ells l'objectiu d'una proposta com aquesta és "maximitzar les eines que tenim a disposició del Consistori per promoure la igualtat de gènere.

El PP i VOX voten en contra


La regidora del PP, Estrella Salanova, ha argumentat perquè no s'adherien a la moció: "El que realment tenim davant no és més que una excusa per a burocratitzar, ideologitzar i seguir augmentant la despesa pública sense resultats reals. La igualtat no s'aconsegueix omplint els ajuntaments d'informes, consells sectorials i de paraules boniques."

Amb tot, el ple ha acordat avaluar els pressupostos del 2025 per veure l'impacte de gènere. A més, s'han marcat com a objectiu que els pressupostos del 2026 i següents disposin d'una memòria d'actuacions i els indicadors associats per a adequar la despesa a les necessitats diferenciades de dones i homes.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ D'EN COMÚ PODEM