ESCOLTA-HO
CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE
La regidora Esther Madrona ha defensat la proposta, que detalla "els passos a seguir en casos d'una crisi una emergència". Així, si es produeix un feminicidi, s'activaran diverses fases: per recollir informació sobre el cas, per activar els recursos psicosocials, econòmics i suport i per actuar a posteriori. El text també planteja actuacions en casos de feminicidis vinculats (que afecten dones de l'entorn de la víctima), violència vicària o crims LGTBIfòbics contra dones del col·lectiu.
Per tant, l'Ajuntament haurà de "mostrar la condemna institucional i actuar en conseqüència", "oferir atenció a les persones afectades", "impulsar accions específiques", "acordar els mecanismes de coordinació interinstitucionals en crisi, postcrisi i llarg termini" i "acordar els mecanismes d'avaluació.
El protocol subratlla que les violències masclistes s'han d'abordar com a "una vulneració dels drets humans que s'exerceix contra les dones, infants i adolescents com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat, en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones".
El nou protocol s'ha fet amb l'assessorament de la psicòloga Maria Ferré i ha comptat amb la participació de la regidoria d'Igualtat, Feminismes i LGTBI+, el SIAD, Serveis Socials, el SAI LGBTI, el SIE Terrassa-Vallès Occidental, els CAP de la ciutat, l'àrea de Comunicació municipal, els Mossos d'Esquadra, la Policia Local i el Servei de Violències Masclistes del SOC.
La portaveu del PSC, Elena Vila, considera que aquest és un pla "totalment pertinent", al qual les xifres d'assassinats masclistes donen la raó. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha celebrat que el protocol doni continuïtat a la feina engegada durant el mandat passat.
Només el PP i Vox han votat en contra de l'aprovació del pla. La regidora popular Estrella Salanova ha subratllat que el seu partit està en contra de la violència contra les dones, però també "contra la dels homes". En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, que aposta per un protocol "únic que abordi la violència i la violència intrafamiliar".
Compromís institucional
Al ple d'aquest dilluns també s'ha llegit la declaració institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora el 25 de novembre. El text referma el compromís municipal per "dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures".La declaració, signada també per les institucions supramunicipals, aposta per abordar "totes les formes de violència masclista", així com per "treballar per garantir els drets de totes les dones, infants i adolescents en situació de violències masclistes". Les polítiques de prevenció, així com els programes de masculinitats alternatives, són algunes de les tasques que marca el document, que aposta per una acció transversal de tots els agents.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.