El ple de Sant Cugat, a favor de revisar el Codi Penal per reduir la multireincidència
ERC, que no ha vist prosperar les seves esmenes, s'ha abstingut en la moció de Junts, mentre CUP i ECP hi han votat en contra
Imatge d'arxiu d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 21/octubre per Sílvia González
Junts ha aconseguit; amb els vots de suport del PSC, el PP i Vox; aprovar una moció al ple de Sant Cugat per 'posar fre a la inseguretat que genera la multireincidència'. Amb la vista posada en l'inici dels tràmits per a la reforma del Codi Penal i de la Llei d'Enjudiciament Criminal, els juntaires han propiciat un debat local sobre aquesta proposta que han portat al Congrés. La moció ha comptat, igual que a la cambra baixa, amb l'abstenció d'ERC, que ha reprovat que l'extrema dreta vinculi la multireincidència delictiva amb la migració. Més crítics han estat la CUP i En Comú Podem, que han culpat Junts d'auspiciar un debat amb l'objectiu de generar alarma social i 'fer agenda'.
Escolta-ho
El 17 de setembre passat, el Congrés, a proposta de Junts i amb el suport del PSOE, el PP i el PNB, donava llum verda a iniciar la tramitació de la revisió del Codi Penal. L'objectiu, segons la moció local dels juntaires, és afavorir canvis en l'ordenament jurídic per eliminar la impunitat de la multireincidència delictiva.
Des de Junts, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró ha recorregut a dades del ministeri d'Interior -ha confirmat el partit- per exposar que del total de delictes a l'Estat espanyol, un 30% són furts. Puigneró ha incidit que "és obligació dels representants públics revertir aquesta situació provocada en mesura per persones multireincidents".
El tinent d'alcaldia de Seguretat, el republicà Bernat Picornell, s'ha abstingut en la moció juntaire, després de veure com no prosperaven unes esmenes republicanes que demanava "menys mà dura" i més xarxa educativa, laboral i assistencial per revertir el nombre de delictes. També ha posat l'accent en els discursos oportunistes, diu, de l'extrema dreta per associar la migració amb aquest tipus de delinqüència.
Unes valoracions que han enfadat Vox, que ha acusat el republicà d'"enganyar la ciutadania" amb reinterpretacions de dades i l'ha emplaçat a "parlar amb la policia" per calibrar millor la procedència dels delinqüents. Amb un discurs més prudent, els populars han afirmat que la reforma del codi de 2022 no va tenir cap efecte i ha recordat que la proposta juntaire "va en la línia" de la revisió proposada pel PP el juny passat.
Juntament amb Vox i el PP, el PSC ha votat a favor de la proposta de Junts per compartir la preocupació pel "fenomen de la multireincidència", però ha criticat que debatre la qüestió al ple pot generar un alarmisme que doni ales als partits d'ultradreta.
Una visió, aquesta última, que han defensat reiteradament ECP i la CUP. Els comuns han carregat contra Junts per crear un text amb un missatge "classista que criminalitza la delinqüència que practiquen persones en pobresa" quan no s'ataquen altres delictes com la corrupció o el rentat de capitals. Una línia que ha secundat la CUP, que ha subratllat que aquest tipus de delictes no es resolen endurint el codi penal i ha posat com exemple eines locals (i socials) com el Pacte de la Convivència a la Floresta. Els cupaires han exposat que la moció el que vol "és posar més pobres a la presó", mentre Vox fa gala "del seu racisme absurd. Els dos partits hi han votat en contra.
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ