L'oposició demana un Pla d'Acció Cultural amb més recursos i per a tothom

El pla, aprovat pel govern, el PSC i ECP, obre el període d'al·legacions amb la voluntat de recollir el màxim consens possible


Temes relacionats

Més forta, inclusiva i participativa: així serà la cultura del Sant Cugat del futur (13/nov/24)

El 'Sant Cugat dels joves' es prepara per guanyar múscul cultural (13/nov/24)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de l'esclat del seguici de Sant Pere de la Festa Major de Sant Cugat de l'any passat / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu de l'esclat del seguici de Sant Pere de la Festa Major de Sant Cugat de l'any passat / Foto: Ajuntament

El Pla d'Acció Cultural (PAC), el document que ha d'orientar les polítiques culturals de Sant Cugat per al període 2024-2030, comença la seva tramitació al ple amb l'aprovació inicial del govern, el PSC i ECP. La majoria de partits comparteixen la necessitat de disposar d'aquesta eina per dotar de més múscul el model cultural de Sant Cugat, però per això veuen prioritari tenir més recursos econòmics i humans a nivell municipal. El PP i la CUP s'han abstingut a l'espera que les al·legacions facin del pla un document més rodó, mentre que Vox directament ha votat en contra argumentant que el PAC té connotacions ideològiques que 'desvirtuen' el seu objectiu.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE

Què és el PAC?

El Pla d'Acció Cultural que va avançar Cugat Mèdia marca el full de ruta del model cultural del Sant Cugat del futur a partir d'un procés participatiu on han col·laborat Ajuntament, ciutadania, teixit associatiu i empreses del sector cultural. És un document viu amb 27 propostes, que dona resposta a les necessitats de la xarxa d'equipaments municipals i al creixement d'una ciutat que aviat tocarà els 100.000 habitants. Els eixos d'acció passen per ampliar el pressupost en cultura, fomentar un model inclusiu i divers, i implantar noves formes de col·laboració entre l'Ajuntament i la societat civil.

Entre les propostes destaca l'augment del pressupost municipal en cultura durant els exercicis de 2025, 2026 i 2027 i així també pal·liar les reduccions pressupostàries causades pel dèficit. Les accions que proposa el document tenen l'ull molt posat en el món de les lletres amb la creació d'una taula participativa, un Pla de Lectura Municipal i l'obertura de la nova Biblioteca Central, com a locomotora cultural del municipi.

A l'espera de millorar el document

La majoria de l'oposició, tret de Vox, ha vist amb bons ulls la creació del PAC. El PSC i ECP han formalitzat amb un vot favorable la feina feta pels tècnics municipals i el reconeixement de la cultura "com un dret cultural". Els comuns, però, consideren que el dèficit del pla és la manca d'un major pressupost i recursos humans, un punt que comparteix la CUP que ha reclamat regularitzar la direcció del Teatre-Auditori. El PSC ha fet pinya amb els comuns reivindicant la Biblioteca de la Floresta i les Planes, i ha reclamat un pla de biblioteques que inclogui les biblioteques escolars. Pels socialistes també es prioritari obrir el Teatre de La Unió i elaborar un Pla de Patrimoni.

La CUP ha aplaudit una major dotació de recursos municipals en cultura i ha valorat que el PAC camini cap a un model més divers i participatiu, però que també lligui bé la concessió de subvencions fent referència al fet que l'Ajuntament encara no ha resolt les de 2023. Els cupaires s'han abstingut amb la intenció de consensuar amb les esmenes un PAC més compacte, cosa que també demana el PP. A banda de més pressupost, els populars s'han alineat amb Vox a l'hora de reclamar una cultura sense "un pensament determinat".

El màxim consens polític

És l'objectiu del govern. La regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha posat en valor la construcció d'un document amb la visió del màxim d'agents possible, tant pel procés participatiu previ com per les aportacions que es faran amb el període d'al·legacions. Un "document viu", apunta Escamilla, que especialment valorarà la demanda de la biblioteca per a la Floresta i les Planes; la creació de noves taules sectorials com la de Lletres i la regularització de la direcció del Teatre-Auditori per al 2025. També ha remarcat que es pensarà en la gent jove a l'hora d'obrir el Teatre de La Unió i que s'aplicarà una major eficiència a l'hora d'atorgar les ajudes a les entitats.




Ramon Gutiérrez

El gran dèficit del pla és no dotar de major pressupost la cultura. No es fa una memòria econòmica després de les retallades que hi ha hagut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.