Gemma Aristoy: 'Comparteixo com a regidora el malestar i preocupació de la Xarxa Solidària'

La regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació analitza l'impacte de la situació financera en les seves carteres


  • Comparteix:

La regidora de Cooperació, Gemma Aristoy, es compromet aquest any a pagar els convenis i contractes signats amb entitats de la Xarxa Solidària de Sant Cugat, així com intentar revertir en la mesura del possible la retallada en un 90% del pressupost de l'àmbit que posa en perill alguns dels projectes del municipi. En una entrevista a Cugat Mèdia, Aristoy posa l'horitzó en intentar arribar enguany al 0,7% dels ingressos municipals compromès, però assegura que si no s'hi arriba, s'acumularà als pressuposts dels pròxims exercicis. La responsable de l'àmbit ha avançat que s'està treballant amb l'àrea d'Economia i entre els dos socis de govern per marcar 'uns mínims de necessitats' i ampliar aquesta partida, de la qual diu no pot perdre aquest històric d'aportació del 0,7%. Conscient que això no satisfarà del tot les peticions de la Xarxa Solidària, i que si hagués estat una prioritat per a tot el govern s'hauria assolit; la regidora s'alinea amb les queixes i preocupacions de les entitats davant un pressupost que ha passat dels 670.000 euros del 2023 als 68.000 actuals. Un impacte que no ha notat, en canvi, l'àmbit de Drets Socials, del qual també és regidora, juntament amb Igualtat i Feminismes.

Deixi'm que comenci per la cartera de Drets Socials. Tradicionalment, es pot pensar que a Sant Cugat no hi ha pobresa. Això és cert?
Ja vam veure el mandat passat amb les dades del Baròmetre Inclusiu que aquesta realitat no és així. A més, amb la pandèmia es va evidenciar un gran nombre de necessitats. Actualment, tota aquesta onada que es va fer evident durant la pandèmia, la mantenim.

El nombre d'atencions de Serveis Socials ha anat una mica en augment. S'atenen unes 14.000 persones.

Quines són les principals situacions que es troben a Sant Cugat?
El perfil acostuma a ser una dona, migrada, amb persones a càrrec i situacions laborals precaritzades. També ens trobem molts casos de persones no migrades que viuen soles i que tenen dificultats per arribar a final de mes, mantenir el seu habitatge i, fins i tot, alimentar-se.

Una de les expressions més crues d'aquesta vulnerabilitat són els desnonaments. Té xifres del seu impacte?
Durant el 2024, hi havia programats 21 desnonaments de 16 habitatges diferents i n'hem aconseguit aturar 10. La resta s'han ajornat o s'ha suspès temporalment. De seguida que tenim la notificació actuem, analitzem la situació i acompanyem les persones.

Aquests són els casos més greus, però tenen constància que s'estan incrementant els desnonaments a la ciutat?
No veiem un augment, sinó que és una qüestió que passa, que passa a la ciutat i que a Serveis Socials no arriben tots els casos. Així i tot, si ens arriben notificacions intentem fer un acompanyament.

Hi ha intenció d'ampliar el parc d'habitatges per a emergències?
A la darrera junta de govern de Promusa vam poder ampliar el parc de lloguer social amb 11 més. I els d'emergència anem buscant com els podem ampliar. Hi ha voluntat i intenció perquè és necessitat. Ara estan tots ocupats.

S'estan detectant situacions noves de vulnerabilitat?
Són bastant similars. La qüestió important ara és la pujada del preu de l'habitatge i l'increment de preus d'absolutament tot.

Quant es destina ara mateix el consistori a Drets Socials?
El pressupost per al 2024 es va aprovar inicialment amb una quantitat que supera els 7 milions d'euros.

S'ha reduït una mica respecte al 2023, però aquesta reducció s'ha fet garantint i assegurant tots els serveis obligatoris i essencials de Serveis Socials. El mateix hem fet amb tots els ajuts.

El pressupost s'ha, bàsicament, mantingut com es va comprometre l'equip de govern; però, davant les situacions que ha anat comentant, caldria ampliar-lo?
Pot ser que al llarg de l'any que aquest pressupost inicial s'incrementi perquè les necessitats augmentin. Haurem de buscar altres àmbits de la casa que facilitin aquests recursos.

Hi ha diferències entre uns Drets Socials gestionats per ERC i uns gestionats per la CUP, com era el cas el mandat anterior?
Nosaltres estem intentant mantenir tot allò que vam aconseguir el mandat passat. Pot ser que hi hagi crítiques si és amb relació al pressupost; però si mirem l'essència d'aquests Serveis Socials i aquesta garantia per a tot allò que és imprescindible, obligatori i essencial; crec que hem mantingut tot allò que havia fet la CUP.

On més es notarà l'impacte de la situació financera de l'Ajuntament és en Cooperació, que s'ha reduït un 90% la partida. Aspira a recuperar posicions i arribar a l'1% aquest mandat?
Al llarg del mandat, sí.

D'altra banda, comparteixo com a regidora el malestar de la Xarxa Solidària. El pressupost inicial espanta (de 670.000 euros del 2023 als 68.000 euros actuals).

El que estem fent és abordar aquesta situació i intentant treballar amb la part d'Economia exposant uns mínims de necessitats.

Entenem que no es podrà recuperar tota la partida del 2023, però no podem perdre com a ciutat aquest històric d'aportació del 0,7% dels ingressos a Cooperació.

És cert que estem en una situació complexa, però reduir-ho com s'ha reduït és un impacte fort.

Ara estem treballant amb tota la convicció que podrem revertir la situació amb la voluntat inicial de garantir primer els imports dels convenis i contractes, i després, de mica en mica, la resta d'ajuts i subvencions.

El calendari d'aquest compromís quin serà?
La intenció és mantenir uns mínims -que encara s'han d'acordar- i allò que no fem l'aportació aquest 2024 per arribar al 0,7%, ho recuperarem la resta del mandat.

Creu que això satisfà les entitats de la Xarxa Solidària?
Entenc que no, que no serà una bona proposta per a ells, però és la manera que hem trobat de mantenir una part del compromís i complir amb el pla director.

Estem buscant el màxim consens entre les dues forces del govern per anar avançant i procurar arribar al 0,7% aquest any, si pot ser. Farem tot el possible per arribar-hi. Si hi ha alguna qüestió que no es pot abordar, la passarem a l'any 2025.

La decisió, doncs, depèn de l'àrea d'Economia?
És un consens que hem d'arribar a l'àmbit de govern, més enllà de l'àmbit d'Economia. Molta part de la resposta la té l'àrea d'Economia, però no és una qüestió exclusivament d'Economia.

Si fos una voluntat de tots arribar a aquest 0,7% ja hi haguéssim arribat.

M'està dient que per a l'àrea econòmica de l'Ajuntament no és una prioritat això de la cooperació?
No vull dir-li això. Ells tenen una mirada panoràmica. Sé que per a mi, com a regidora referent, sí que és una prioritat i ho hem anat batallant.

Es convidarà la Xarxa Solidària a participar d'aquesta negociació, que és una de les seves peticions, o serà només una qüestió de socis de govern?
Primer hem d'arribar a una entesa a nivell de socis de govern, però quan hi arribem ho compartirem amb les entitats.

És una situació que hem de revertir perquè hi ha una part de compromís polític i a més tenim entitats que segueixen amb la seva tasca.

Aquest és el segon mandat que l'Ajuntament compta amb una cartera específica de Feminismes. En què treballa?
Hem estat en contacte amb el departament i ens ha exposat algunes mancances que encara tenim dins les estructures internes de l'Ajuntament. Per exemple, d'una tècnica d'Igualtat amb plaça. El departament demana també una tècnica d'Equitat. Hem treballat, a més, perquè es pugui mantenir el contracte vigent per al SAI (Servei d'Atenció Integral), on tenim una professional excel·lent.

Per altra banda, hem estructurat la secció d'Igualtat i Feminismes. Continuem amb la tasca de difusió del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a la Dona) i hem elaborat un llistat de totes les entitats feministes i de dones, i ens hem trobat amb elles.

Catalunya encara unes eleccions de país el 12 de maig. Què li demanarà al nou govern per a Sant Cugat com a regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació?
La segona residència és una reivindicació de la ciutat i una necessitat. Ens vam trobar amb el conseller Carles Campuzano fa uns mesos i li vam plantejar.

La Generalitat està intentant optimitzar al màxim els recursos amb una planificació de creixement i aquí és on hi ha la nostra esperança.

Estan avançant molt en la concertació de places de residències, veurem com es trasllada això a la nostra ciutat.

Tant de bo sigui una realitat al municipi aquesta segona residència en el format que sigui.

Amb tot plegat aquest mandat ha canviat les carteres. A l'anterior estava al capdavant de Salut, Via Pública i Ciutadania. Ara porta, entre d'altres, la gran àrea de Drets Socials. Té alguna preferència entre aquestes responsabilitats?
Venim per servir a la ciutadania de Sant Cugat, tot i que a vegades no agradi. Tenim la intenció d'arremangar-nos i de fer allò que toqui.

Per exemple, el mandat passat vaig començar amb Esports i després vaig canviar a Via Pública. Al darrere hi ha molt aprenentatge. De forma individual, és una gran aportació per a nosaltres i nosaltres ens hi deixem la pell per retornar-ho de la millor manera, sigui amb les carteres que siguin.

Amb aquest mandat, seran vuit anys en política. Té alguna aspiració, més enllà de les regidories?
(Riu) Com deia venim a arremangar-nos i a treballar. Jo em vaig trobar una mica per sorpresa en el món de la política, però ha estat un temps molt profitós.

Ens hi hem deixat la pell amb tots els aprenentatges i tota la relació amb la ciutadania. No sempre plou a gust de tothom, però és un aprenentatge més.

Ara, amb el cap i el cor posats ara a Drets socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació.






Gemma Aristoy

La intenció seria mantenir uns mínims i allò que no es faci l'aportació per arribar al 0,7% aquest any ho recuperarem la resta del mandat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.