La CUP vol mobilitzar 2.400 habitatges que l'INE considera buits a Sant Cugat
Els cupaires també proposen una moció per convertir l'antiga discoteca Drinking Lemon en un equipament al servei dels santcugatencs
Els regidors de la CUP, Ariadna Sierra i Marco Simarro durant la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 9/abril per Mar Castro
La CUP vol mobilitzar els 2.417 habitatges considerats com a buits segons dades del Cens d'Habitatges de l'INE del 2021 basat en la intensitat d'ús a partir del consum elèctric. L'organisme públic espanyol especifica, amb dades facilitades a Cugat Mèdia, que aquests habitatges es poden considerar sense ús residencial perquè no disposen de contracte de subministrament de consum elèctric o la mitjana del consum anual és inferior a 15 dies. És per això que la CUP reclamarà al ple fer un mapa d'habitatges buits a Sant Cugat, en base aquestes dades, amb la intenció de posar-los a disposició com a habitatge assequible. Les mateixes dades de l'INE indiquen, d'altra banda, que hi ha 377 habitatges considerats de poc ús, ja que el consum elèctric és inferior al mes; i 1.363 habitatges serien d'ús esporàdic, amb un ús inferior a tres mesos l'any.
La CUP continua posant el focus en el "problema greu" que suposa l'entrada a un habitatge "assequible" a Sant Cugat i presenta de nou una moció al ple municipal en aquest sentit. "És un problema de primer ordre que mereix tota l'atenció i que ens dediquem a proposar el màxim de solucions possibles per desmercantilitzar l'habitatge", ha explicat el portaveu cupaire, Marco Simarro.
El partit ha facilitat dades oficials sobre el nombre d'habitatges considerats buits a la ciutat amb la intenció de potenciar el nombre d'habitatges assequibles a través de l'adquisició d'aquests habitatges sense ús residencial. Aquestes dades, confirmades per Cugat Mèdia amb l'Institut Nacional d'Estadística, apunten que segons "la intensitat d'ús elèctric" es pot considerar que hi ha 2.417 habitatges buits, sobre un parc immobiliari de 35.770 habitatges, a data de desembre de 2021, segons el consum elèctric del 2020. Segons aquestes dades, el percentatge d'habitatges buits a Sant Cugat seria d'un 6,9%. L'INE explica a aquest mitjà que la classificació utilitzada en aquest cens "és molt més precisa, ja que està basada en la dada objectiva del consum elèctric que l'habitatge ha realitzat al llarg del 2020", però recorda que en el mateix cens estan incorporats tant els habitatges sense contracte de subministrament elèctric com aquells que l'han utilitzat menys de 15 dies i, per tant, és una consideració i no un fet que aquests darrers siguin habitatges realment buits.
Per tot això, la CUP aposta per estudiar la tipologia de cada un d'aquests habitatges i conèixer la seva situació, amb la intenció d'adquirir part d'aquests habitatges des de l'Ajuntament, per ampliar els actuals 600 pisos públics existents; o bé negociar amb els propietaris perquè els destinin a habitatge "assequible" i, en darrera instància, sancionar amb un recàrrec de l'IBI els que continuïn buits.
Una segona moció
L'altra proposta de la CUP per al ple d'abril està relacionada amb l'ús que li proposen donar a les antigues carpes Drinkking Lemon, buides des de fa dos anys. Els anticapitalistes volen "pal·liar en part la manca d'equipaments a Sant Cugat" destinant-les a ús social, cultural i musical, "perquè acabin repercutint en benefici dels veïns de Sant Cugat", com ha defensat la regidora de la CUP, Ariadna Sierra. "Fem una proposta, recuperada de quan estàvem a govern, que no només implica la rehabilitació d'aquestes instal·lacions, sinó també la seva adaptació per a usos socials, culturals i musicals", ha explicat la cupaire.CONSULTA LA MOCIÓ SOBRE L'HABITATGE
CONSULTA LA MOCIÓ SOBRE L'ÚS DE LES ANTIGUES CARPES
DECLARACIONS
Marco Simarro
La problemàtica de l'habitatge a la ciutat continua sent una qüestió de primer ordre. Volem desmercantilitzar l'habitatge emprant les mesures que siguin necessàries.
Your browser doesn’t support HTML5 audio