Ingla defensa la feina feta i el tancament dels comptes de cada any amb superàvit

En el ple de l'estat de la ciutat, Junts critica que el govern no escolta els veïns ni l'oposició i Ciutadans posa l'accent en la pressió fiscal


  • Comparteix:

El ple extraordinari de l'estat de la ciutat s'ha celebrat a la sala de plens renovada / Foto: Ajuntament

El ple extraordinari de l'estat de la ciutat s'ha celebrat a la sala de plens renovada / Foto: Ajuntament

El govern municipal format per ERC-MES, PSC i CUP-PC està orgullós de la feina feta aquest mandat. Així ho han deixat clar els tres partits durant el debat de l'estat de la ciutat, on han passat llista a totes les accions fetes durant aquests quasi quatre anys, tot i admetre que no han pogut fer tot el que volien, en part per culpa de la pandèmia. Consideren que el canvi de govern el 2019 era 'necessari' per poder 'modernitzar' la ciutat, com ha apuntat l'alcaldessa, Mireia Ingla. L'oposició, però, no ha vist aquest mandat de la mateixa manera. Junts per Sant Cugat els retreu que no escolten els veïns ni l'oposició, i Ciutadans ha posat sobre la taula les crítiques habituals a la Zona de Baixes Emissions (ZBE), als carrils bici i al Tribut Metropolità i l'augment de la pressió fiscal. En l'últim torn de paraula, però, Ingla ha retret a Junts que hagi intentat 'jugar' amb el prestigi de l'Ajuntament fent alarmisme amb els comptes públics, quan en realitat han tancat el 2022 amb 15 milions de superàvit.



ESCOLTA-HO


Mireia Ingla, durant el ple de l'estat de la ciutat

Mireia Ingla, durant el ple de l'estat de la ciutat / Foto: Ajuntament

Mireia Ingla

El ple ha començat amb el discurs de l'alcaldessa per repassar, fil per randa, les actuacions del govern municipal de totes les àrees, i ha afegit algunes accions d'altres administracions de les quals se n'ha beneficiat la ciutat, com les noves freqüències dels Ferrocarrils de la Generalitat o les millores en seguretat de la carretera de la Rabassada. Entre les accions fetes aquest mandat, destaquen la posada en marxa de la ZBE; els quilòmetres de carril bici, com el de la rotonda de l'hipòdrom; el projecte executiu del complex Aquàtic de Mira-sol, que encara no ha començat les obres; la compra de la finca de la Torre Negra; la nova zonificació escolar; o la pacificació dels entorns d'algunes escoles públiques.

Tot i això, ha recordat un dels ítems que sovint repeteix aquest govern, que és l'augment exponencial de la població de Sant Cugat des de l'any 2000 -s'ha duplicat en 23 anys- sense que els serveis municipals més importants s'hagin posat al mateix nivell, tant en quantitat com en hàbits dels ciutadans. Ha posat com a exemple la recollida selectiva de residus urbans o dels voluminosos, el servei d'autobusos urbans o el servei d'atenció domiciliària, que no estan encara a l'altura dels 95.000 habitants, amb l'excepció dels voluminosos.

Mireia Ingla ha explicat que la tasca del seu govern és "governar la ciutat i el seu creixement". En aquest sentit, ha puntalitzat que durant el seu mandat han posat les bases per "modernitzar" la ciutat. "Hem fet molta pedagogia per fer entendre que els canvis que hem aplicat són per augmentar la qualitat de vida", ha recordat.

En el balanç dels quasi quatre anys de mandat, la pandèmia ha tingut un protagonisme destacat, i Ingla hi ha fet esment. En aquest sentit, ha explicat que en el moment més dur van acordar com a govern que no apujarien els impostos durant el mandat, "i així ho hem fet", i malgrat tot, han tancat cada exercici econòmic amb romanent de tresoreria -superàvit-, "li pesi a qui li pesi". De fet, poca estona abans de l'inici del debat de l'estat de la ciutat, el govern ha enviat una nota de premsa on expliquen que els comptes del 2022, malgrat el que va explicar el PSC a la tertúlia de Cugat Mèdia, han tancat amb un romanent de 15 milions d'euros, comptant també amb els organismes autònoms.

L'alcaldessa, en l'últim torn de paraula, sense dret de rèplica, ha retret a Junts les informacions de les últimes setmanes relacionades amb el mal estat dels comptes de l'Ajuntament. Ingla ha recordat que el fet de tancar cada exercici amb superàvit és la demostració de la "gestió responsable" del govern actual. De fet, ha lamentat que el principal grup de l'oposició hagi donat la imatge que la ciutat no podia pagar les despeses per un forat de 15 milions d'euros, i li ha retret que "juguin" amb el prestigi del consistori.

L'alcaldessa, Mireia, Ingla, amb els cinc portaveus dels grups municipals, al costat de la placa que recorda la inauguració de la nova sala de plens

L'alcaldessa, Mireia, Ingla, amb els cinc portaveus dels grups municipals, al costat de la placa que recorda la inauguració de la nova sala de plens / Foto: Ajuntament

MIRA EL VÍDEO DE LA NOVA SALA DE PLENS

Josep Maria Vallès (Junts)

El portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, ha reiterat un dels seus missatges de les últimes setmanes, que "l'experiment del tripartit" no escolta els ciutadans ni a l'oposició, i ha anat més enllà dient que el govern "menysté i maltracta" l'oposició. En el tema econòmic, ha insistit en el fet que "han fet un forat a les finances de l'Ajuntament", i que aquest està a "l'UCI". Fet que ha provocat la resposta de l'alcaldessa, mencionada anteriorment. Per aquest motiu, Valès ha tancat la seva intervenció amb una pregunta retòrica: "Quina herència deixaran a la ciutat i al govern que entri d'aquí a tres mesos?"

Francesc Duch (ERC-MES)

El portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, ha reiterat el missatge positiu i d'orgull per la feina feta del govern actual, que ha qualificat de "valent" per haver-se posat d'acord tres forces diferents. Duch ha fet un repàs a la feina feta per les regidories governades pel seu partit, i ha destacat el pla d'habitatge assequible 2030, la reobertura de La Unió, el disseny de Ca n'Ametller, la visibilització de l'esport femení o multiplicar per tres el nombre de plaques fotovoltaiques.

Imatge general de la nova sala de plens

Imatge general de la nova sala de plens / Foto: Ajuntament

Pere Soler (PSC)

Pel que fa a la intervenció del portaveu del PSC, Pere Soler, ha començat explicant per què el 2019 calia un canvi a l'Ajuntament després de 32 anys de govern monocolor. Ha dit que Sant Cugat havia de deixar de ser "un parc temàtic" i un "xiringuito" ple de "clientelismes". Soler també ha posat en valor el fet d'haver governat des de la discrepància de tres partits diferents, i ha recordat tots els entrebancs externs que han patit en aquest mandat, com la tempesta Glòria, la pandèmia o els efectes de la guerra d'Ucraïna.

Aldo Ciprian (Cs)

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha començat recordant la nota de l'Observatori que els ciutadans li posen a l'alcaldessa i al govern, que per primer cop està per sota del 7. Després ha retret al govern els projectes que per a ells són secundaris, com la Zona de Baixes Emissions (ZBE) o els carrils bici. De la mateixa manera, ha criticat l'excessiva pressió fiscal que pateixen els santcugatencs, i ha replicat el govern que sempre diu que ha congelat els impostos, i Ciprian diu que han pujat 90 euros l'any en total.

Marco Simarro (CUP-PC)

El portaveu de la CUP-PC, Marco Simarro, ha posat l'accent en què Sant Cugat ha passat d'una "ciutat elitista" a una "ciutat de drets". Per això ha recordat el gran augment del pressupost en serveis socials durant aquest mandat. En habitatge, ha recordat que han augmentat un 25% els habitatges per a la mesa d'emergència; que han trobat 20 espais on poder construir blocs de pisos socials; i que han adquirit fins a 29 habitatges amb el dret de tanteig i retracte.

Munia Fernández-Jordán.

La regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, ha començat advertint que el govern estava incomplint el ROM perquè aquest era el primer ple de l'estat de la ciutat quan n'haurien de fer dos durant el mandat. L'alcaldessa l'ha rectificat i li ha recordat que el 27 de setembre de 2021 es va celebrar el primer, i Fernández-Jordán ha acabat demanant disculpes. A banda d'aquest error, la regidora no adscrita ha qualificat la gestió del govern de "nefasta". Els ha retret que aquest any, amb majoria absoluta, no han sigut capaços d'aprovar un pressupost. "Quina és la verdadera causa que no es presentin? No s'han posat d'acord o és l'estat dels comptes?". Fernández Jordán també ha posat en dubte si era necessària la compra de la Torre Negra.


Mireia Ingla

A mi em preocupa que en aquestes darreres setmanes s’ha volgut generar l’opinió general que aquest ajuntament no podia pagar les despeses del dia a dia com a ciutat. Em refereixo a aquesta idea equivocada que l’Ajuntament de Sant Cugat no té diners per pagar les despeses, a causa (cito textualment) ‘d’un forat de 15 milions d’euros’ i que per això hem demanat ajuda a la Generalitat i l’Estat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.