Núria Gibert: 'Tenim molta gent que viu en habitacions rellogades, que és una fórmula d'infrahabitatge'

La tinenta d'alcaldia defensa la Renda Bàsica Universal contra l'exclusió, protagonista de la primera xerrada del cicle 'Sant Cugat, ciutat de drets'


Temes relacionats

Neix 'Sant Cugat, ciutat de drets', un cicle de reflexió sobre la inclusió i les desigualtats (26/abr/22)

Núria Gibert: 'L'Oficina de Drets Energètics està a punt' (31/mar/22)


  • Comparteix:

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, alerta del fenomen del relloguer d'habitacions a Sant Cugat. En una entrevista a Cugat Mèdia, Gibert assegura que hi ha molta gent, i també famílies, que viuen en aquestes condicions, i també n'hi ha que dediquen una part molt elevada dels seus ingressos a l'habitatge. Un símptoma més, ha dit Gibert, que l'habitatge és el principal factor d'exclusió social a Sant Cugat. Per fer-hi front, a més d'abordar les causes estructurals, la portaveu de la CUP-PC aposta per uns serveis socials oberts a tothom i eines com la Renda Bàsica Universal (RBU).



De fet, Sant Cugat acollirà el 3 de maig una xerrada del cap de l'oficina de la Generalitat del Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal (RBU), Sergi Raventós. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament, que impulsa el cicle 'Sant Cugat, ciutat de drets' per "generar un espai de formació i reflexió sobre els drets socials, la inclusió i la lluita contra les desigualtats".

Gibert es mostra molt esperançada amb aquesta renda bàsica garantida, la qual considera "una eina de lluita contra l'exclusió social i dignificadora". La tinenta d'alcaldia de Drets Socials s'ha mostrat convençuda que amb la seva implantació generalitzada s'aconseguirà un impacte en les polítiques socials de protecció, així com en el mateix mercat laboral contra les feines més precàries.

Gibert reconeix que hi ha cert desconeixement sobre els serveis i drets que la ciutadania té a l'abast. A més, adverteix, un gran nombre de persones "s'han quedat en la crisi", un fet que atribueix a causes estructurals. "S'està empobrint la classe treballadora", afirma Gibert, qui creu que "tenim un sistema econòmic que perviu de les desigualtats".

En el cas de Sant Cugat, això es fa especialment evident en l'habitatge, principal factor d'exclusió social al municipi.

Per fer-hi front, Gibert defensa uns serveis socials oberts a tota la ciutadania, des d'una perspectiva més de dret que de resposta. Exemple d'això és la futura Oficina de Drets Energètics, que l'Ajuntament està ultimant.

En aquest mateix sentit, la tinenta d'alcaldia també ha defensat el pressupost municipal. Sobre els comptes municipals, Gibert assegura que són fruit del consens, d'un debat de tres partits que tenen "fam de governança" i "un pacte ambiciós". "No s'ha deixat de fer res per diners", ha sentenciat la tinenta d'alcaldia davant les crítiques de l'oposició.






Núria Gibert

Tenim moltes habitacions rellogades, molta gent que viu a habitacions rellogades, que és una fórmula d'infrahabitatge. Estem parlant de famílies, a vegades sense dret a cuina, rentadora o energia. O persones que gasten un percentatge més elevat del recomanable per pagar l'habitatge.

Núria Gibert

La renda bàsica és una eina que plantegen com una possibilitat de lluita contra l'exclusió social i una eina dignificadora.

Núria Gibert

Tenim un sistema econòmic que perviu gràcies a les desigualtats. És una urgència la redistribució. Des de la crisi del 2008, tenim un 20% de la població que viu en situació d'exclusió social. És una derrota col·lectiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.