Elena Vila xifra en més de 3 milions d'euros 'l'esforç' municipal en ajudes i serveis a les empreses per la Covid

La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica avança a Cugat Mèdia l'estat dels principals projectes de la seva cartera i del Centre d'Emprenedoria


Temes relacionats

Segon mes de retallada de l'atur a Sant Cugat després de l'ascens habitual del gener ( 4/abr/22)

Esade Creapolis afronta un concurs de creditors amb un deute de 34 milions (24/mar/22)

L'Ajuntament comprarà a Promusa unes oficines al Mira-sol Centre per 2,8 milions d'euros (15/nov/21)

Sant Cugat Empresarial i l'Ajuntament s'alineen en l'estratègia per a la implantació d'empreses (29/jul/21)

Mira-sol substituirà provisionalment Can Rabella com a centre d'emprenedoria municipal (20/jul/21)


  • Comparteix:

El teixit empresarial, econòmic i comercial de Sant Cugat ha resistit la pandèmia i encara amb fortalesa l'increment dels preus de materials i subministraments. Així ho assegura la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, en una entrevista a Cugat Mèdia on ha xifrat en més de 3 milions d'euros l'esforç econòmic fet per l'Ajuntament a través d'ajudes directes i serveis en suport a empreses i comerços per fer front a les conseqüències de la Covid-19. Un exemple d'aquesta 'fortalesa', ha dit Vila, són les darreres dades d'atur del municipi, que ha registrat la xifra més baixa al març en més d'una dècada. Vila ha marcat com a prioritats per a aquest mandat la generació d'ocupació de qualitat i la posada en marxa del nou Centre d'Emprenedoria, que obrirà portes abans d'acabar aquest any.

Ocupació


Segons Vila, la pandèmia ha tingut una "forta afectació" en el teixit empresarial, però ha sabut "superar aquest obstacle". Un exemple d'això són les darreres dades d'atur registrades al municipi, amb una taxa del 5,2% de desocupació, una "xifra històrica" en ser la més baixa en un mes de març des que es tenen registres.

"Sant Cugat és capdavantera en atracció de talent", ha assegurat Vila, qui també ha posat en valor el pla de reactivació econòmica impulsat per l'Ajuntament per fer front a la pandèmia. Tot i que és difícil de quantificar, Vila ha xifrat en més de 3 milions d'euros les ajudes directes i els serveis oferts pel consistori en suport al teixit empresarial durant la crisi sanitària. De fet, l'Ajuntament té encara oberta fins al 7 de maig una darrera línia d'ajuts, aquesta centrada en el pagament del lloguer i dirigida a aquells establiments obligats a tancar durant la pandèmia com són la restauració, els centres d'estètica, els gimnasos i els equipaments esportius.

Un suport que el consistori també està disposat a activar si cal davant l'increment dels preus dels materials i subministraments, una situació que, segons Vila, també es fa notar en l'ecosistema econòmic del municipi.

Més enllà d'evitar la destrucció d'ocupació i fomentar-la, Vila ha posat en valor el Pacte per l'Ocupació de Qualitat, un compromís que per a la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica és una prioritat.

Centre d'Emprenedoria


L'altra gran aposta del mandat és el Centre d'Emprenedoria. A l'espera de la rehabilitació de la masia de Can Rabella, aquest centre s'instal·larà en un espai del Mira-sol Centre. Vila ha avançat que, després d'un procés participatiu amb els agents implicats per definir el disseny, l'equipament estarà enllestit i en marxa abans d'acabar l'any. L'espai tindrà sales de 'coworking' per a nous emprenedors, de formació i de 'networking', entre d'altres. L'objectiu és aplegar i fomentar el treball conjunt d'aquells agents impulsors de la innovació com són els emprenedors, les empreses, la ciutadania, les universitats i l'Ajuntament.

Noves implantacions


Un altre dels eixos és l'atracció de noves inversions. Segons Vila, respecte a la disponibilitat d'oferta, "no queda tant com ens agradaria, però queda espai" i en això hi treballen. La responsable de Promoció Econòmica també ha reconegut que els "preocupa, però no és un tema que ara mateix estigui sobre la taula" el desenvolupament del Centre Direccional de Cerdanyola, que preveu una important superfície per a la implantació d'empreses. De fet, l'Ajuntament tenia previst presentar un recurs contra aquest desenvolupament, una mesura que, segons Vila, "s'està estudiant".

De moment, l'Ajuntament i Sant Cugat Empresarial han posat en marxa una comissió de seguiment per a les noves implantacions. Un dels aspectes que l'Ajuntament ha reforçat és l'atorgament de llicències, una de les principals queixes del sector empresarial i comercial, i que, segons Vila, "es veurà a curt termini aquesta millora".

A més, des del consistori es posarà en marxa abans d'acabar l'any la Plataforma 360 graus, on empreses i comerços podran consultar digitalment els usos i tipus de llicències dels locals.

Esade Creapolis


"Estarem al costat d'Esade Creapolis en el que faci falta", ha afirmat Vila en referència al concurs de creditors que ha presentat l'entitat, que arrossega un deute de 34 milions d'euros. L'Ajuntament té part del capital d'aquest parc i és per això, ha dit Vila, que està a l'espera de veure com es resol. La tinenta d'alcaldia ha atribuït als efectes de la pandèmia la situació d'Esade Creapolis, que ha volgut allunyar de la limitació de la seva principal activitat -el lloguer d'oficines- per una sentència que la circumscriu només a l'ús formatiu i d'innovació.

Vila ha assegurat que Esade Creapolis "és, i ha de continuar sent, un centre d'innovació empresarial molt important per a la ciutat", tot i que descarta comprar l'edifici, amb un valor de mercat d'uns 10 milions d'euros.

Mercats municipals


La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, també ha volgut posar de manifest el bon estat de salut dels mercats municipals. De fet, el Mercat de Volpelleres acaba de reobrir portes després d'una reforma per "revitalitzar" l'espai, que es va inaugurar amb quatre parades i actualment en disposa de 14. L'Ajuntament té previst celebrar aquesta intervenció amb una festa el 28 d'abril oberta a tothom. Vila ha fet una crida a la ciutadania perquè aposti pels mercats municipals.






Elena Vila

Vam impulsar el pla de reactivavió econòmica. És dificil de quantificar-ho, però jo diria que més de 3 milions d'euros tant en ajudes directes com en serveis de suport a les empreses.

Elena Vila

Esperem de cara a finals d'any poder inaugurar aquest Centre d'Emprenedoria que serà una gran notícia per a la ciutat. Volem treballar plegats empreses, ciutadania, centres tecnològics, universitats i l'Ajuntament.

Elena Vila

Hi ha hagut un creixement important i les dades de l'atur així ens ho indiquen. Hi ha una taxa del 5,2%, és una dada històrica. És un clar exemple de la fortalesa del nostre teixit econòmic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.