El santcugatenc Josep Lluís Alay, en llibertat amb càrrecs després de ser detingut per la Guàrdia Civil

Hi ha altres empresaris detinguts, presumptament per finançar l'exili de Carles Puigdemont i el Tsunami Democràtic

Josep Lluís Alay (esquerra), darrere el seu advocat, Jaume Alonso Cuevillas. / Foto: ACN

Política

Publicat el 28/oct/20 per Acn

Josep Lluís Alay, veí de Sant Cugat, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de ser detingut quan sortia en cotxe de casa seva i traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Segons ell, l'investiguen per malversació per haver cobrat una factura com a assessor en un simposi del Fòrum Internacional de Crans Montana (Suïssa) el juny del 2019 a la qual va assistir Carles Puigdemont. Alay va ser director de l'oficina de l'expresident de la Generalitat, ara a l'exili, i també és professor d'Història de l'Àsia a la Facultat de Geografia i Història de la UB. Hi ha altres detinguts, a qui investiguen per finançar actes sobiranistes i al Tsunami Democràtic.

Per la seva banda, David Madí, excàrrec de CDC, hauria estat conduït des de la seva casa de Sant Quirze del Vallès fins a la seu de l'empresa Aigües de Catalunya, que dirigeix, al Passeig de Gràcia de Barcelona.

També estan detinguts la resta d'investigats pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, entre els quals hi ha els empresaris igualadins Oriol Soler, Toni Fusté i Roc Aguilera; el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; Xavier Vendrell, exalt càrrec d'ERC; Jordi Serra, interventor de Presidència durant el mandat de Puigdemont; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar; Pilar Contreras, directora general de centres privats i concertats de la Generalitat; i Marta Molina, també vinculada a ERC i professora d'institut.

La investigació deriva d'una causa per suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC, i ara s'investiga si alguns d'aquests diners es van destinar a finançar actes sobiranistes i fins i tot del Tsunami Democràtic. Per això, la causa està oberta per prevaricació, malversació de fons públics, blanqueig de capitals i desordres públics.

Subvencions de la Diputació de Barcelona
Aquesta investigació, secreta durant un any i mig, la dirigeix el magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, després d'obrir una peça separada secreta en la causa contra suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats sobiranistes, entre les quals n'hi ha de pròximes a l'antiga CDC, com CATMón i Igman. El maig del 2018 la Policia Nacional va entrar a la seu de la institució per escorcollar-la i va fer diverses detencions d'alts càrrecs. El març d'aquest 2020, poc abans del confinament, el jutge va decidir citar a declarar com a investigats a 49 persones. Entre els investigats hi ha el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, També s'investiga el president de la Fundació CATMón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, i l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. La causa investiga possibles delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències.

La interlocutòria dictada pel jutge arribava després d'un informe de la Guàrdia Civil de principis de febrer que demanava la imputació de 48 persones i que apuntava que part dels diners de la Diputació de Barcelona destinats a entitats van servir per pagar factures del Procés.

El jutge va establir vuit peces separades dividides per les subvencions destinades per la Diputació de Barcelona a diverses entitats. Així, per exemple, estableix peces a les subvencions a CATMón i Igman; Voltia Solutions, Pimec, Setrategic i Konsector, i Utopia; Fundació Privada Empresa i Clima; Plataforma Educativa i Utopia; Funiber; Grupo IGFA i M. Costa Rica, i Ecosde.

El jutge detalla les persones que considera que van participar en la tramitació de cada subvenció, tant per part de la Diputació com de cada entitat.