Àngel Padrós: 'El retard en les llicències d'obres perjudica la imatge de Sant Cugat, però no passarà més'

El govern presenta davant la premsa i l'empresariat de la ciutat el pla que han activat per reduir l'obtenció d'una llicència a 60 dies en dos anys

Una de les obres que hi ha en marxa al barri de Volpelleres en aquests moments / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Economia

Publicat avui, a les 13:53 per Albert Solé

El pla de xoc que va posar en marxa el govern fa un any per reduir el greu retard en la concessió de les llicències d'obres està donant ja bons resultats. El regidor d'urbanisme, Àngel Padrós, ha explicat que, passant de tres a vuit arquitectes a l'àrea i monitorant cada expedient per controlar el procés i detectar on hi havia el tap, han aconseguit reduir de 24 mesos a 70 dies el temps per concedir una llicència que entri a l'Ajuntament avui, de tot allò que depèn del mateix consistori. Si les peticions tenen errors en la documentació o són obres complexes, els temps són més llargs. El govern s'havia fixat aquesta tema a resoldre com a prioritari, entre altres motius, per una qüestió d'imatge de Sant Cugat. 'No passarà més', ha assegurat Padrós.

En la roda de premsa de presentació d'aquest pla també s'han explicat les dades de la fotografia de com estan les llicències a 17 de juliol de 2024. Tenen 14 expedients pendents d'entrar al circuit, que consta de cinc passos, dels quals el més antic és de març d'aquest any; i 16 pendents de rebre informes interns i externs (els que depenen d'altres administracions). Dels que ja han passat aquestes fases, només hi ha sis expedients pendents d'adjudicar a un arquitecte, quan fa un any en aquest punt n'hi havia 145. Aquí és on, després de la tasca de monitoratge, van detectar que hi havia el tap i ja l'han resolt. En tramitació ara n'hi ha 88, i 75 estan pendents de resposta de requeriments per part dels promotors. Segons empresaris consultats per Cugat Mèdia, és en aquest punt on es troben més problemes i es dilata més el temps de concessió de les llicències.

La roda de premsa de les llicències amb la presència de diferents tècnics de l'àrea d'Urbanisme i de representants de Sant Cugat Empresarial i d'Àrea Retail / Foto: Ajuntament

El pla, que va començar fa un any, té com a objectiu reduir l'obtenció d'una llicència a 60 dies en dos anys, tal com marca la llei. En l'any que queda per aconseguir-ho han d'aplicar tecnologia per accelerar alguns passos, i la simplificació de processos. "La primera fase l'hem resolt amb més recursos humans, però ara hem de canviar processos", ha explicat Àngel Padrós.

El govern ha explicat com, gràcies a aquesta primera fase, de tot allò que depèn de l'Ajuntament han reduït el temps de concessió fins als 70 dies d'una petició de llicència d'obra que entri avui a l'Ajuntament, i sempre que la documentació sigui tota correcta. A preguntes dels periodistes, però, ha admès que d'aquests expedients 'perfectes' n'entren molt pocs. El gerent, Jordi Joly també ha volgut explicar que encara queden expedients no resolts que van entrar fa un o fins i tot dos anys. De la mateixa manera, també hi ha encara contenciosos administratius posats per promotors contra l'Ajuntament per incomplir la llei que diu que les llicències s'han de concedir en un màxim de dos mesos.

"Sempre hi haurà problemes, però l'objectiu és minimitzar-los", ha assegurat Padrós.

El 'model Sant Cugat'

"Si les llicències no funcionen no venen els promotors, i si no venen promotors comencen els problemes". Per al regidor d'Urbanisme, Sant Cugat és una ciutat on tothom hi vol venir a viure perquè té un model de ciutat que agrada a molta gent, i per això "no ens podem permetre que un tema com les llicències ens generi distorsió". Padrós admet que tants anys amb retards que han vorejat els dos anys han tingut conseqüències, començant per la imatge que a Sant Cugat "no es fan bé les coses". "Per sort, estem en una nova etapa i això no passarà més", ha conclòs contundent.

Un PGM complicat

Més enllà dels problemes interns de l'Ajuntament de Sant Cugat, que s'ha posat fil a l'agulla per resoldre'ls, una part del problema també és extern per les successives modificacions de normatives urbanístiques, i els nombrosos canvis de planejament del PGM (Pla General Metropolità). Tal com ha explicat Joan Franquesa, membre de Sant Cugat Empresarial, present a la roda de premsa, des del 1976, any d'aprovació del PGM, s'han fet més de 500 modificacions, i per això els empresaris reclamen un text refós que inclogui tots els canvis actualitzats en un únic document. En aquest sentit, Àngel Padrós ha dit que és una feina que volen fer, però que l'hauria de fer l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

A banda de Franquesa, a la presentació d'aquest dijous també han assistit per part de Sant Cugat Empresarial Olga Velasco i Concepció Curet; i per part del sector immobiliari hi havia Ferran Villòria d'Area Retail.




DECLARACIONS

Àngel Padrós

Aquests retard ha tingut conseqüencies, començant per la imatge que a Sant Cugat no es fan bé les coses. Per sort estem en una nova etapa i això no passarà més.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Àngel Padrós

Si les llicències no funcionen no venen els promotors, i si no venen promotors comencen els problemes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio