Banc Sabadell, la història d'una entitat amb una expansió progressiva
La seu de Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: BS
EconomiaPublicat el 5/oct/17 per Acn
Banc Sabadell ha fet d'aquesta última i llarga crisi econòmica que ha viscut l'economia espanyola una veritable oportunitat. Des del 2007, l'entitat presidida per Josep Oliu ha absorbit deu bancs, sis a l'Estat espanyol i quatre a l'estranger (tres a Miami i el TSB al Regne Unit). De tenir uns recursos el 31 de desembre del 2007 de 76.776 milions d'euros, va tancar el 2016 amb uns actius totals de 212.508 milions d'euros, un 177% més, tot i la profunda crisi viscuda. En el transcurs d'aquest període, on s'inclouen cinc anys de recessió, el banc ha aprofitat per fer 10 operacions de compres de bancs a l'Estat espanyol, Miami i l'última adquisició el 2015 amb la compra del TSB al Regne Unit.
En l'últim pla estratègic de l'entitat s'ha consolidat la línia de la internacionalització, amb una forta concentració d'aquesta estratègia en el Regne Unit, amb la compra del TSB, i una relativa retirada del mercat nord-americà al desfer-se aquest any del Sabadell United Bank.
Banc Sabadell va començar la crisi sent el sisè banc de l'Estat espanyol i en l'actualitat és el quart. Lluny queda aquest banc de l'entitat que es va constituir a Sabadell el 1881 per 127 empresaris i botiguers locals per ajudar al finançament de les empreses de la comarca i proveir-los de matèries primeres.
El 1965 el banc va obrir una estratègia d'expansió fora de la comarca i dirigida al territori català; el 1975 va iniciar la seva expansió fora de Catalunya amb l'obertura d'una oficina a Madrid; i el 1978 comença amb la seva expansió internacional obrint una oficina de representació a Londres.
Un altre fet rellevant de la història del Banc Sabadell es va registrar el 1996 amb la compra de Grup NatWest Espanya, la primera adquisició que feia el banc vallenc i que el va permetre guanyar el sisè lloc en el rànquing bancari espanyol.
Per fer front a noves expansions, la direcció del banc va decidir sortir a borsa el 2001 i des d'aquell moment l'entitat no ha parat de créixer. El 2003 va llançar una opa exitosa que el va permetre comprar el Banc Atlàntic, amb la seva seu corporativa de referència a la Diagonal de Barcelona, la 'TorreAtlàntic', que ha passat a denominar-se Torre 'BancSabadell'.
El 2006 es compra el Banc Urquijo i el 2007 fa el salt fora de l'estat espanyol comprant el TransAtlantic Bank de Miami, el 2009 el Mellon United Nat Bank. El 2010 augmenta la seva quota de mercat al País Basc amb la compra del Banc Guipuzcoano i el 2011 el Lydian Private Bank a Miami.
Amb l'objectiu d'anar guanyant quota de mercat en els diferents territoris de l'Estat, el 2012, en plena recessió, el Sabadell adquireix la CAM amb unes condicions molt favorables que inclouen un sistema de protecció d'actius (EPA) que el protegeix amb el 80% de les pèrdues esperades dels actius tòxics d'aquesta entitat, molt exposada al sector immobiliari.
També el 2012, pocs mesos després de comprar la CAM, el banc anuncia també la compra de les oficines i els negocis vinculats de la xarxa de Catalunya i Aragó del Banc Mare Nostrum (BMN).
El 2013 compra dues entitats, les oficines a l'estat espanyol del Lloyds Banking Gropus i el Banc Gallec i el 2014 s'adquireix el JGB Bank de Miami.
Finalment, l'última compra que encara està en procés de digestió, és l'adquisició del TSB al Regne Unit, cosa que ha consolidat la seva internacionalització com a grup bancari. El 2013 del conjunt de crèdits concedits per l'entitat només el 5% s'havien signat fora de l'estat espanyol, mentre que el 2017 aquest percentatge se situa en el 32%.
Catalunya és el principal territori de Banc Sabadell per nombre d'oficines, amb 577 punts d'atenció, seguit del País Valencià on amb la compra de la CAM manté obertes 331 oficines.