La Unió Santcugatenca aposta per una 'gestió comunitària' del teatre i la Sala Clavé

Un cop es resolgui la demanda de l'exllogatera del bar, es podrà liquidar el consorci, dividir la propietat i obrir el teatre

Imatge del teatre al gener de 2024 / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat avui, a les 06:00 per Sílvia González

Punt d'inflexió per al futur de La Unió Santcugatenca. L'entitat té entre cella i cella consensuar amb l'Ajuntament la gestió del teatre i la Sala Clavé que passaran a mans municipals un cop les dues parts liquidin el consorci gestor. L'entitat veu oportú aplicar 'una gestió comunitària' amb el consistori, La Unió i altres col·lectius per garantir 'la pluralitat' de la programació escènica. El teatre, tancat des de fa 15 anys, s'obriria al llarg de l'any vinent coincidint amb el 125è aniversari de l'entitat, segons La Unió. Serà moment en què posaran en valor el llegat i un futur com espai de trobada i creació de la cultura santcugatenca. Abans, però, cal resoldre la demanda que l'exllogatera del bar va interposar contra La Unió i l'Ajuntament per incompliments d'acords. La voluntat de l'Ajuntament és arribar a un acord, segons ha dit el president de La Unió, David Pujol, en una entrevista a Cugat Mèdia.


La demanda i la falta de diners

A ningú se li escapa que abonar una eventual indemnització és un plat difícil de digerir. Tant per a l'Ajuntament, en situació de dèficit, com per a la mateixa Unió, que està "fent calaix" en cas d'una sentència favorable per a la denunciant. Si la indemnització es materialitza, l'Ajuntament i La Unió sufragaran la despesa en funció del percentatge de propietat.

El president manifesta que La Unió veu amb bons ulls l'estratègia judicial que l'Ajuntament els ha compartit, després que l'entitat es plantés el juny i digués que no descartava accions legals contra el consistori davant el silenci sobre aquest tema. Reconduïdes les relacions, per a l'entitat és vital resoldre el contenciós administratiu per poder liquidar el consorci, dividir les propietats i consensuar el model de gestió. Llavors podran obrir el teatre.

Sobre el futur del bar, el president remarca que fins que no tinguin la propietat no podran abordar la concessió del servei. Un bar, obert a tota la ciutadania, amb vocació de "bar de poble".

Liquidar el consorci: una missió pendent i necessària

El consorci gestor format per l'Ajuntament i La Unió està en procés de liquidació des de 2021 i és un pas necessari, amb un acord de ple, per procedir a la divisió horitzontal de l'equipament. Un repartiment de propietats que deixa en mans de l'administració el teatre i la Sala Clavé (78%); mentre que l'entitat assumiria la gestió del bar i els dos pisos de sales i despatxos (22%).

La gestió de tot plegat: la gran incògnita

Un cop aprovada al ple la concessió del servei d'assistència i personal tècnic a Gestió Cultural, falta establir qui assumirà la gestió i la programació del teatre i la Sala Clavé. La Unió aposta per recuperar l'esperit "de consens" de la comissió artística del consorci i crear-se una de nova, integrada per l'Ajuntament, La Unió i altres actors culturals, com el Consell de Cultura o la Taula d'Arts Escèniques. Pujol és taxatiu: "No volem que la gestió de la programació i d'aquests espais quedin en mans d'una sola persona o d'una sola entitat".

D'aquesta manera, La Unió veuria acomplerta la seva visió de crear un centre cultural dedicat a la cultura local i donar suport a la creació i les entitats del poble amb una programació de petit i mitjà format. La "gestió comunitària", que defensa Pujol, és la via per garantir la pluralitat dels continguts i evitar "els filtres" en les propostes culturals.

2025: obertura del teatre i actes dels 125 anys

A l'espera de tancar tots aquests fronts, Pujol explica que el teatre no s'obrirà al gener. A més, no estan tancats serrells tècnics com disposar d'un comptador o, diu, recepcionar les obres d'escenotècnia, ja acabades. Tampoc no hi ha cap programació sobre la taula i, encara més primordial, el teatre no ha fet el rodatge de tres mesos necessari abans d'obrir.

Malgrat el panorama, Pujol es mostra convençut que el teatre s'obrirà el 2025. Perquè el temps passa, perquè el teatre porta tancat des de 2009 i perquè l'entitat vol posar fi a una situació de transitorietat. És per això que els actes dels 125 anys volen ser una proclama de la feina feta i del que vindrà en el futur. I l'entitat espera que el futur no arribi amb forma d'indemnització milionària.

Pots consultar la cronologia de les obres de La Unió AQUÍ.